Studie: Z větších měst zdražily byty nejvíce v Ostravě a Brně

Video placeholde

Ceny bytů v největších městech Česka v prvním čtvrtletí nejvíce vzrostly v Ostravě a Brně, meziročně zhruba o 28 procent. Nejméně v Praze, kde stouply o 9,1 procenta. V hlavním městě byly byty s průměrnou cenou 107 834 korun za metr čtvereční nejdražší, naopak nejlevnější v Ústí nad Labem s cenou 25 360 korun. Vyplývá to z analýzy společnosti FérMakléři.cz. Porovnávala ceny bytů v osmi největších městech z devíti, údaje za Liberec nejsou k dispozici.

"V meziročním srovnání můžeme pozorovat, že ceny bytů v největších českých městech bez výjimky rostly. V Ostravě jsou po Ústí nad Labem ceny dlouhodobě nejnižší, proto je tu také největší potenciál růstu i do budoucna. Nabídka bytů je stále velmi nízká, což i v dalších měsících požene ceny vzhůru. V Praze odhaduji v dalších kvartálech růst zhruba o deset procent,“ uvedl jednatel FérMakléři Jan Boruta.

Po Ostravě a Brně stouply ceny nejvíce v Českých Budějovicích (o 24,2 procenta), Plzni (o 20,8 procenta) a Hradci Králové (o 20,4 procenta). Naopak po Praze nejméně vzrostly v Olomouci (o 13,9 procenta).

Po Praze byly nejdražší byty v Brně s průměrnou cenou 86 126 korun za metr čtvereční. Následovaly Hradec Králové (61 427 korun) a Plzeň (56 835 korun). Za nejlevnějším Ústím nad Labem následovala Ostrava s průměrnou cenou 36 080 korun.

"Růst cen byl v celé republice doprovázený poklesem počtu nabídky bytů a rovněž realizovaných prodejů u všech sledovaných měst s výjimkou Prahy, kde se v prvním čtvrtletí nabídka meziročně zvýšila o 14,8 procenta. Největší pokles nabídky zaznamenaly statistiky v Hradci Králové, a to o více než 35 procent. Následovala Olomouc s poklesem o více než 28 procent," doplnil Boruta.

Poměrně výrazný růst cen bytů ve velkých městech potvrzují také údaje poradenské společnosti Deloitte. Podle nich ceny v Praze a krajských městech loni ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostly v průměru o 15,8 procenta na 70.300 korun za metr čtvereční. Tempo růstu bylo nejvyšší od března 2018. Od roku 2014 se ceny v Česku zvýšily v průměru o 84 procent.

Jednou z hlavních příčin vysokých cen je podle odborníků nízká nabídka. Jako další příčiny zdražování zmiňují rostoucí ceny pozemků, stavebních prací a materiálů, vysoké daňové zatížení nebo zbytečně přísné technické předpisy.