Zájem o družstevní bydlení mají hlavně mladí lidé. Většina z nich chce bydlet v Praze

Bytové domy na pražském Smíchově

Bytové domy na pražském Smíchově Zdroj: E15 Michael Tomeš

Jedním z doporučení projektu OECD na téma dostupnosti bydlení v České republice, je rozšíření spektra alternativ k vlastnickému bydlení. Stát by tak měl podpořit navýšení podílu nájemního a družstevního bydlení. Koncepce bydlení České republiky 2021+ s podporou družstev počítá.

„Bydlení neustále zdražuje a Česká republika není výjimkou. Jedná se o naléhavé téma, které zasahuje téměř všechny obory. Je s ním provázaná kvalita života i pracovní místa,“ připomněla náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů a mezinárodních vztahů Daniela Grabmüllerová.

Zvýhodněné úvěry pro družstva

Projekt OECD odhaluje klíčové problémy dostupnosti bydlení a zároveň přichází s šesti doporučeními. Jedním z doporučení je rozšíření alternativ ke klasickému vlastnickému bydlení. Podpořit je tak třeba i družstevní bytovou výstavbu. Města jsou jednání o spolupráci s bytovými družstvy otevřena. Jak ukázala online debata uspořádaná Českou společností pro rozvoj bydlení, do diskuse se zapojují i banky a developeři. Nástroje podpory je tak možné zkombinovat.

„Například přichází v úvahu podpora ze strany bank tím, že se sníží výše nároku vlastního vkladu člena družstva, což zlehčí přístup k bydlení především začínajícím mladým rodinám,“ vysvětluje Martin Kroh, předseda České společnosti pro rozvoj bydlení. Při prodloužení splatnosti úvěru lze také dosáhnout snížení měsíční splátky.

Do družstev chtějí především mladí v Praze

Podle posledních dat spolku DoDružstva je více než 80 procent zájemců o družstevní bydlení z hlavního města. „Dosud posbíraná data nám ukazují, že zájem o družstevní byty mají zejména mladí lidé. Možná z toho důvodu je minimální zájem o bezbariérové bydlení, a naopak jsou vyhledávány větší byty pro rodinné bydlení,“ uvádí zakladatel spolku DoDružstva Jan Eisenreich. Zhruba 39 procent zájemců si přeje byt do 70 metrů čtverečních, dalších 34 procent až stometrový byt. Největší zájem o bydlení je městských částech Prahy 4, 5, 8, 9 a také Prahy 6. Převažují zájemci ve věkové kategorii mezi 30 a 40 lety.

Jednání s městy na dobré cestě

Poptávka po družstevním bydlení je, čehož lze využít i při vyjednávání s municipalitami. Spolupráce s městem či obcí probíhá na tom principu, že město poskytne právo stavby k městským pozemkům. Na oplátku získá podíl v družstvu a tím i část bytů pro klíčové profese. „Členové družstev pak splácí spolu s nájmem i stavbu bytů, což rozpočty mladých rodin tolik nezatíží,“ vysvětluje Anna Ježková z Coop Development.

Po splacení úvěru za výstavbu by mělo být možné odkoupit také pozemek. Družstevní bydlení tudíž bude pravděpodobně vícegenerační. „Zatímco první generace splatí výstavbu bytu, teprve až ty následující zaplatí cenu pozemku,“ vysvětluje Martin Kroh.

Náklady na družstevní byt mohly být až o 30 procent nižší, přibližuje představu hlavního města pražská radní Hana Kordová Marvanová. „Chceme dostupné bydlení pro lidi, ne předražené byty. Pro město je rozhodně dobré, když nabídne svým obyvatelům různé alternativy bydlení, a navíc si zachová vliv na samotnou výstavbu,“ uzavírá Kordová Marvanová.