Zákon o realitním zprostředkování: nedodělek, nebo požehnání?

..

.. Zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto
Klára Dostálová
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová
Peníze
8
Fotogalerie

Zákon prošel prvním čtením a Ministerstvo místního rozvoje (MMR) je spokojeno. Nedostatky naopak vidí realitní kanceláře a portály, které prodávají „bez realitky“.

Zákon o realitním zprostředkování prošel v poslanecké sněmovně prvním čtením (tisk 391). MMR chce novelou zkvalitnit vztahy mezi realitními zprostředkovateli a jejich klienty a přiblížit podmínky tohoto podnikání k ostatním státům EU. Účinnost se předpokládá od počátku příštího roku.

Jedním z hlavních našich cílů je odstranění takzvaných garážových makléřů, kteří tuto činnost ani nemají jako svoje povolání. Chceme tak dát realitnímu trhu jasnější pravidla a především tím pomoci chránit zájmy občanů, kteří do nemovitostí investují své celoživotní úspory,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Návrh zákona obsahuje povinnost zařazení činnosti realitního zprostředkovatele do vázaných živností, jejichž provozování je podmíněno potřebnou kvalifikací (buď vzděláním, nebo kombinací vzdělání a praxe, případně dosažením vzdělání v oblasti profesní kvalifikace). Realitní zprostředkovatelé budou muset mít vysokoškolské vzdělání v oblasti práva, ekonomie, financí, marketingu a obchodu nebo stavebnictví.

Další možností je vyšší odborné nebo středoškolské vzdělání s maturitou a tři roky praxe. Stejnou váhu bude mít získání osvědčení o profesní kvalifikaci na základě složení státem certifikované zkoušky. Tato podmínka platí jak pro podnikatele, tak pro osoby, jejichž prostřednictvím je živnost vykonávaná.

Zákon je však pod palbou kritiky, realitní kanceláře namítají, že podmínka vzdělání je příliš vágní, jelikož jde o specifickou problematiku. „Tak zaprvé – jak chcete prokazovat tříletou praxi? Jaká jsou hlavní kritéria pro vyhodnocení? To nám není vůbec jasné,“ komentuje se Martin Fojtík, šéf Fincentrum Reality podle kterého by vysokoškolské vzdělání nemělo automaticky zaručovat kvalifikaci na makléře.

Absolvent vysoké školy by měl podle Fojtíka rovněž absolvovat zkoušku odborné způsobilosti, která by se měla týkat stavebního práva, oceňování nemovitostí a daní. Nově zákon počítá s pojištěním zprostředkovatele realitního obchodu nejméně na 1,75 milionu korun. Pokud se makléř nepojistí, riskuje pokutu až jeden milion korun. „Myslím, že tohle velmi pravděpodobně zapříčiní zdražení služeb makléřů,“ dodává Fojtík.

Za chybu lze dle Fincentra Realit považovat to, že nebude existovat veřejný seznam realitních zprostředkovatelů, jako mají advokáti a finanční poradci.

Společnost M&M Reality pak v zákoně postrádá další věc: „Například bychom si dokázali představit zavedení takzvané kauce či základního kapitálu, který by realitní kanceláře skládaly jako záruku, že mají dostatečný finanční kapitál k výkonu činnosti a především ke krytí případných škod. V této oblasti bychom se mohli přiměřeně inspirovat zákonem o spotřebitelském úvěru,“ říká Lukáš Štrajt, vedoucí právního oddělení společnosti M&M Reality. V obecné rovině ale novelu vítá, jelikož nějaká pravidla jsou lepší, než žádná.

Pětina prodejů je bez realitky

Naopak je tomu u serveru Bezrealitky.cz, který argumentuje, že zákon nemyslí na prodej nemovitostí napřímo. Tento obchodní model přitom dnes tvoří pětinu všech transakcí.

Význam služeb, jako jsou například Bezrealitky.cz, je stále vyšší. Přitom v zákoně postrádají svou definici a jasně určenou roli. V důvodové zprávě zákona se sice uvádí, že takzvané realitní servery nebudou podle tohoto zákona dotčeny, z jeho znění to však jednoznačně nevyplývá a jejich statut tedy bude stejně nutné vyjasnit,“ namítá Hendrik Meyer, šéf Bezrealitky.cz.

Znění nové legislativy tak dle serveru Bezrealitky.cz reaguje pouze na stav minulý. Realitní trh se přitom dokázal za poslední dekádu změnit k nepoznání a jeho přechod do online prostředí bude nadále pokračovat. Na což nový zákon bohužel nijak nereaguje, přestože diskuzi na toto téma bude stejně nutné dříve či později otevřít.

Tak či onak, zákon posílí postavení klientů například v tom, že stanoví písemnou formu pro smlouvu o realitním zprostředkování, její povinné náležitosti a její maximální výpovědní doby, stanovení povinnosti realitního zprostředkovatele dokládat klientovi některé písemnosti (doklad o pojištění, výpis z veřejného seznamu apod.) či podrobnější úpravu provize.

Máte zkušenost s realitním makléřem? Podělte se ni v diskuzi pod článkem.