Neznalou, ale důvěřivou spekulantku obrali podvodníci o vše

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Unplash

ilustrační foto
2
Fotogalerie

Na finančních trzích své služby nabízejí solidní obchodníci, ale i ti nesolidní. Docela zvláštní skupinou jsou pak ryzí podvodníci, kteří s finančními trhy nemají nic společného, ale budí zdání, že obchody na nich a s nimi jsou učiněným rájem na zemi.

„Od nabídek slibujících takové nereálné výnosy v řádu bezpracných a bezrizikových desítek procent je namístě dát okamžitě ruce pryč. Za takovými nabídkami většinou stojí podvodníci. A těm je jedno, zda důvěřivci skončí bez střechy nad hlavou,“ říká na úvod ředitelka pobočky Partners Marketu v Hořicích Miroslava Hlaváčková.

A přidává i příběh 59leté Jany. Ta vzpomíná, jak její dráha za rychlým a vysokým výnosem začala: „Na internetu na mě neustále vyskakovaly reklamy na výhodné zhodnocení peněz, šlo údajně o investice do kryptoměn, drahých kovů.“

A tak jednoho dne přeci jen rozklikla nabídkový banner. Obratem se jí objevilo okno s žádostí o vyplnění krátkého, údajně pouze nezávazného, dotazníku.

„Zaškrtla jsem políčko, kde se psalo, že chci zabezpečit svoji rodinu, děti. A to jsem také chtěla, to byl důvod, proč jsem nabídku na internetu vlastně vůbec otevřela,“ vypráví státní úřednice.

Reakce byla rychlá

V několika dnech se paní Janě na mobilní telefon ozvala žena, která se představila jako zástupce dané investiční společnosti a bez jakéhokoli nátlaku jí povyprávěla o výhodných investicích do kryptoměn a drahých kovů.

Protože se o takové druhy investic paní Jana dle svých slov nikdy nezajímala, nerozuměla tomu, co jí „odbornice“ vypráví. V médiích ale zaznamenala informace o tom, jak rychle roste hodnota internetové měny bitcoin a že lidé, kteří do ní investují, prý pohádkově bohatnou.

„A to rozhodlo. Na e-mail mi zástupce firmy zaslala simulaci zhodnocení podle výše investice, pak jsem s ní ještě několikrát hovořila po telefonu. Zhruba po třech týdnech jsem se rozhodla peníze do společnosti vložit,“ popisuje.

Paní Jana si v bance velmi rychle sjednala spotřebitelský úvěr na 600 tisíc korun, které obratem zaslala na ve smlouvě uvedený účet investiční společnosti.

„Komunikovali se mnou velmi otevřeně, do ničeho mne nenutili. Poté, co jsem odeslala prvních 600 tisíc korun, se mi ozvali a informovali o rozložení finančních prostředků,“ říká.

Téměř okamžitě jí přišel i elektronický výpis z investičního účtu, kde byla uvedena celková hodnota portfolia. A na výpise měla popsané i jednotlivé položky a jejich předpokládané roční zhodnocení ve výši přibližně 20 procent.

600 tisíc na úvěr je málo, přidejte víc na další úvěr 

Zástupce investiční společnosti paní Janu přitom ještě několikrát upozornil, ať celou nabídku zváží. Ale také dodal, že pokud by měla ještě nějaké volné finanční prostředky, tak je může opět prostřednictvím této společnosti „výhodně“ proinvestovat.

„Zašla jsem do banky a zeptala se, kolik peněz mi ještě půjčí, jelikož by byla škoda takové příležitosti na přilepšenou nevyužít,“ vzpomíná se slzami v očích Jana.

U banky si sjednala druhý úvěr, tentokrát na 700 tisíc korun, které společnosti taktéž obratem odeslala. A rázem veškerá komunikace, jak e-mailová, tak po telefonu, skončila. Všechny odkazy se staly neaktivní. Společnost v jedné minutě doslova zmizela ze světa.

„Nevěříte tomu, dlouho spoléháte, že jde o technickou závadu nebo nedorozumění, jenže peníze jsou pryč a vám zůstanou jenom měsíční splátky bance,“ říká s tím, že případ ohlásila na Policii ČR.

Nicméně tam podle ní každý rychle procitne a pochopí, že naletěl slibům podvodníků a své peníze už nikdy nedostane zpátky. Procitnutí paní Jany bylo ještě tvrdší, protože druhý úvěr ve výši 700 tisíc korun načerpala z překlenovacího úvěru z nově založeného stavebního spoření, ke kterému bude muset doložit účelové použití peněz, nebo peníze stavební spořitelně vrátit.

Moc možností na nápravu není

Podle ředitelky pobočky Partners Marketu v Hořicích Miroslavy Hlaváčkové případ paní Jany příliš řešení nemá. Naděje, že Policie ČR podvodníky dopadne a ti peníze vrátí, je jen velmi malá. A i když, tak to rozhodně nebude v době, kdy bude banka a stavební spořitelna požadovat své peníze nazpět.

„První z úvěrů nyní plánuje paní Jana zaplatit ze svého penzijního připojištění, na kterém má naspořeno necelých 500 tisíc korun. I když již doběhla doba spoření, bude muset dodanit příspěvky od zaměstnavatele a odvést 15procentní daň z výnosů, protože je nucena si nechat vyplatit naspořenou částku jednorázově,“ říká poradkyně.

V jejím případě jde o příspěvek zaměstnavatele ve výši 252 tisíc korun, který bude muset zpětně dodanit. Naspořená částka se jí tak sníží o zhruba 38 tisíc korun.