Stručný průvodce investováním: Investiční fondy – pro každého něco

Jan Kubín

Jan Kubín Zdroj: EnCor

Investiční fondy jsou jedním z nejsnazších způsobů, jak investovat. Zajišťují mimo jiné rozložení rizika (diverzifikaci), profesionální správu i dohled regulátora. Ale pozor – i výnosy fondů mohou skončit výrazně za očekáváním.

Kdybyste před 5 lety vložili peníze do jednoho z největších dluhopisových fondů na trhu, má dnes vaše investice menší hodnotu než původní vklad. Výnosy řady smíšených fondů nepokrývají ani míru inflace. Při výběru fondu by měl každý investor vzít v úvahu kvalitu manažera, podívat se na složení portfolia, celkové náklady, historické a očekávané výsledky.

Většina fondů investuje do konkrétní třídy aktiv. Z takových fondů pak lze namíchat vlastní portfolio. Pokud máte přístup k pasivním fondům (ETF nebo indexové), měli byste je zvážit. Statistiky potvrzují, že dosahují v průměru lepších výsledků než aktivně řízené fondy.

Smíšené fondy naopak alokují peníze do různých tříd aktiv. Jedním tahem tak můžete vyřešit celou svou investiční strategii. Jsou proto vhodné pro drobné investory a pravidelné spoření. Ale pozor na celkové náklady fondu, tzv. TER! Pokud vyskočí nad 2,5 procenta ročně, prostor pro zajímavý výnos je v tu chvíli značně omezený.

Samostatnou kategorii tvoří fondy kvalifikovaných investorů. Mohou investovat do netradičních aktiv, jako je zemědělská půda, komerční nemovitosti, developerské projekty, pohledávky, či umění, nebo podle sofistikovaných matematických algoritmů. Rozhodně skýtají zajímavé příležitosti, ale i vyšší rizika. Důsledné vyhodnocení všech dostupných informací je u nich proto dvojnásob důležité.

Autor je partnerem EnCor Wealth Management.