Stručný průvodce investováním: Specifika dluhopisů v Česku

Dluhopisy

Dluhopisy Zdroj: profimedia.cz

O dluhopisech se traduje, že jsou bezpečnější než akcie. Pravda je ale jen to, že dluhopisy jsou bezpečnější než akcie téže firmy. Investice do dluhopisů firmy Zoot, která málem zbankrotovala, jistě nebyly bezpečnější než akcie ČEZ. 

Přitom z některých internetových reklam na dluhopisů vstávají vlasy hrůzou na hlavě: Technologická firma, výnos dluhopisu vysoký. Její tržby ovšem každý rok klesají, zisk také, loni ztráta. Žádné zajištění, žádné záruky, žádná ochrana investora. Kdo na to naletí? Někdo asi ano – autor slyšel renomovaného poradce povzdechnout si, že český investor považuje libovolný dluhopis jen za převlečený spořicí účet v bance…

Panuje nešvar financovat začínající firmy nebo rizikové projekty vydáním dluhopisů. Když se to povede, je zisk investora omezen výší kuponu dluhopisu, což jsou jednotky procent. Když ale firma zkrachuje, přichází o všechno. Riziko krachu se dá tolerovat u dluhopisů firem jako třeba O2, kde je mizivé. Ale investovat do dluhopisů začínajících firem, kde je riziko krachu vysoké, je iracionální.

A to i v případě zdánlivě vysokého výnosu – ani 10 procent není adekvátní kompenzace podstupovaného rizika. Investovat do mladých firem má smysl jen s podílem na zisku, například prostřednictvím jejich akcií. Pořád sice můžete přijít o všechno, ale zrovna tak můžete vydělat i několikanásobek.

Trh se ale postupně kultivuje. Rostoucí obliba dluhopisových fondů znamená, že budou stále víc fungovat jako filtr, oddělující kvalitní dluhopisy od plev.

Autor je ze společnosti EnCor Wealth Management.