Jak na zdanění kryptoměn v roce 2019?

Zdroj: Finex.cz

Termín odevzdání daňového přiznání se neúprosně blíží, ostatně tak jako každý rok. Možná ale jeho tíha na vás doléhá až teď, protože jste v minulém období ještě nebyli majiteli kryptoměn. Jak tedy postupovat při zdanění kryptoměn?

(Ne)anonymita kryptoměn

Otázka zdanění kryptoměn není vůbec jednoduchá, zvláště pak pokud se vám se zdaněním kryptoměn snaží radit různí samozvaní „odborníci“ na kryptoměny. Takoví lidé vám klidně řeknou, že se na bitcoin daně nevztahují a že kryptoměny danit nemusíte, protože jsou přeci anonymní. Toto tvrzení ovšem není pravdivé.

Bitcoin společně se všemi ostatními kryptoměnami založenými na blockchainu, jsou relativně anonymní. Pouze ale do té doby, dokud někdo, třeba právě správce daně, nebo police nepřijde a vaši identitu s transakcemi v blockchainu nespojí.

V České republice to zatím není běžná věc, to ale neznamená, že k tomu nemůže dojít. Jak určitě dobře víte, z blockchainu se nedá jediný údaj vymazat anebo jej nějak změnit, tudíž veškeré transakce v něm budou uloženy, dokud bude blockchain existovat. Právě z tohoto důvodu nejsou kryptoměny anonymní, ale pseudonymní. A když se finanční úřad rozhodne, že si na vás a vaše kryptoměny posvítí, vězte, že to dokáže.

Právní povaha kryptoměn

Spousta „odborníků“ vám poradí, že se daní jen převody na fiat měnu. Anebo ještě lépe – kryptoměna je přeci měnou a zhodnocení měny se daň netýká. Jiní by zase kryptoměny nejraději naházeli do jednoho pytle s akciemi a příjem z kryptoměn by tak osvobodili, stejně jako je tomu u akcií. Mýlí se všichni. A abychom pochopili proč, je potřeba si ujasnit, jak na kryptoměny nahlíží Ústava České republiky.

České zákony kryptoměny nepovažují za zákonnou měnu a už vůbec ne za akcie. Kryptoměny jsou z pohledu české legislativy považovány za nehmotnou movitou věc, kterou je možné směnit za jinou movitou věc či peníze. A na vás jako na fyzické osobě je, abyste zdanili veškeré příjmy, jimiž zvyšujete hodnotu svého majetku.

Finex.cz

Potřebujete mít kvůli kryptoměnám živnostenské oprávnění?

Pokud se jedná o soustavnou činnost provozovanou samostatně, vlastní jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených živnostenským zákonem, kdy všechny podmínky musí být splněny současně, potom ano. Ne však, pokud kryptoměny spravujete jako vlastní majetek. Pokud pouze spravujete vlastní majetek a kryptoměny nevyužíváte v rámci prodeje zboží či služeb, potom živnostenské oprávnění nepotřebujete. Na spekulace s kryptoměnami se tedy nahlíží jako na správu vlastního majetku, což za podnikání považovat nelze. V tomto případě tedy nemusíte řešit sociální a zdravotní pojištění, přičemž danit budete jako ostatní příjem.

Jinak se ale na kryptoměny nahlíží, pokud je těžíte. Těžbou kryptoměn ověřujete transakce, provádíte tedy soustavnou činnost. V tomto případě poskytujete službu, ke které živnostenské oprávnění už potřebujete.

Jak tedy obchodování a těžbu kryptoměn danit?

Pokud si kryptoměny nakoupíte a pak je vložíte na burzu, kde s nimi budete spekulovat, spravujete vlastní majetek, přičemž při zisku z těchto transakcí se vás týká daň z příjmu. Je přitom jedno, zda bude tento zisk ve fiat měně anebo v kryptoměně, z tohoto pohledu se jedná buď o peněžní, nebo nepeněžní příjem. Dle §10 Ostatní příjmy zákona o dani z příjmu, platí pro fyzické osoby 15% daň.

Pokud ale kryptoměny těžíte, nejedná se už o pouhou správu vlastního majetku ale o poskytování služeb, a tedy podnikání, máte povinnost platit zdravotní i sociální pojištění. Příjem z tohoto podnikání se pak zdaňuje podle §7 Zákona o dani z příjmu. Takže pokud dosáhnete při těžbě kryptoměn příjmu, zdaňuje se zisk 15 %.

Co se DPH týče, je směna kryptoměn na burze od daně z přidané hodnoty osvobozena, stejně tak jako jejich těžba, tedy s největší pravděpodobností. Záleží totiž na konkrétní situaci, o tom se podrobněji dočtete v našem kompletním návodu na zdanění kryptoměn.

Proč se danění kryptoměn nevyhýbat?

Kryptoměny už dávno nejsou komorním platidlem kryptonadšenců. A vězte, že i úřady a příslušné orgány se stále, co se týče informací a technologií posouvají.  Legislativa a její výklad se neustále mění, proto je potřeba aktuální podmínky v ideálním případě prokonzultovat se zkušeným daňovým poradcem.

Připravil: Finex.cz