7 tipů, jak jednoduše přejít k novému dodavateli elektřiny nebo plynu

Zdroj: Shutterstock

Blíží se topná sezóna a mezi dodavateli energií začal podzimní boj o nové zákazníky. Našli jste výhodnou nabídku, ale obáváte se změny dodavatele? Ta je jednodušší, než si myslíte. Přinášíme vám 7 tipů, jak si přechod k novému dodavateli usnadnit.

1. Porovnávejte jen cenu komodity

Ceník energetických produktů vypadá komplikovaně a obsahuje hodně cenových položek. Pro porovnání ale stačí vědět cenu za dodávku elektřiny nebo plynu a výši měsíčního stálého platu. Cena za distribuci je vždy stejná bez ohledu na to, jakého dodavatele energií si vyberete. Dejte také pozor, zda je na vašem vyúčtování tučně zvýrazněná cena s DPH, či bez něj, ať porovnáváte relevantní částky.

Nejjednodušší porovnání uděláte tak, že si vezmete svoji poslední roční spotřebu v MWh, kterou vynásobíte cenou za komoditu u daných dodavatelů. Dále si vezmete stálý měsíční plat a vynásobíte ho 12 měsíci. Pak dostanete dvě částky, které jsou krásně porovnatelné. Pro výpočet úspory lze použít také různé dostupné online kalkulačky  Shutterstock

2. Zjistěte si, kdy vám končí stávající smlouva

Při změně dodavatele je nutné vědět, jaké máte nyní sjednané podmínky. V případě, že máte fixovaný produkt, potřebujete ze své smlouvy zjistit, kdy vám fixace končí.

Pokud je nabídka tak výhodná, že chcete změnit dodavatele dříve, než vám skončí stávající smlouva, váš dodavatel vám bude fakturovat smluvní pokutu. Výši smluvní pokuty zjistíte přímo ze smlouvy, nebo se na ni máte právo zeptat přímo svého stávajícího dodavatele. Pozor, smluvní pokuty uvedené pouze v obchodních podmínkách, a ne ve smlouvě, jsou vůči spotřebitelům neúčinné.

Pokud máte smlouvu na dobu neurčitou, výpovědní lhůta může být maximálně tři měsíce. Skutečnou délku výpovědní doby zjistíte buď ze smlouvy, či z všeobecných obchodních podmínek dodavatele. I v takovém případě můžete sjednat smlouvu s novým dodavatelem hned, ale okamžik zahájení dodávek energií za výhodnější ceny musí být sjednán jako první den  po uplynutí výpovědní lhůty u dodavatele stávajícího.

3. Pečlivě si prověřte nového dodavatele

Vybírejte dodavatele, který má transparentní komunikaci, snadno se mu dovoláte či rychle komunikuje e-mailem či přes jinou platformu, má přehledné webové stránky a standardní podmínky. Můžete vybírat mezi tradičními i alternativními dodavateli, kteří jsou již mnoho let na českém trhu. Pokud vás zajímá hospodaření dané společnosti, podívejte se do výročních zpráv, které každý dodavatel uvádí na svých webových  stránkách.

Shutterstock

4. Dejte novému dodavateli plnou moc, ať vše zařídí za vás

Vybrali jste si dodavatele a nevíte, jak ukončit dodávku od toho stávajícího? Nejjednodušší je dát novému dodavateli plnou moc a on za vás vše potřebné zařídí. Ukončí smlouvu se stávajícím dodavatelem a vyřídí všechny náležitosti spojené se změnou dodavatele v systému operátora trhu (OTE). Ohlídá za vás i vlastní proces změny dodavatele v systému OTE, kde se žádost o změnu dodavatele musí podat minimálně 10 pracovních dní před požadovaným datem změny dodavatele.

5. Nebojte se sjednat smlouvu online

Řada dodavatelů nabízí možnost sjednání smlouvy jednoduše online z pohodlí vašeho domova. V dnešní době jde již o standardní způsob sjednání a není třeba se ho obávat.

Pokud smlouvu uzavíráte online, pečlivě si prostudujete všechny dokumenty – smlouvu, předsmluvní informace, ceník a všeobecné obchodní podmínky. Po uzavření smlouvy online byste měli obdržet jedno vyhotovení smlouvy včetně ceníku a obchodních podmínek a dalších dokumentů, které najdete vyjmenované v bodě č. 6.

Když smlouvu s novým dodavatelem uzavřete tzv. na dálku či mimo jeho obchodní prostory a své rozhodnutí si následně rozmyslíte, můžete od smlouvy odstoupit do 14 dní ode dne jejího uzavření či můžete smlouvu vypovědět do 15 dnů ode dne zahájení dodávky. Stačí nejpozději poslední den lhůty výpověď odeslat. Pak se můžete buď vrátit k původnímu dodavateli, nebo využít výhodnou nabídku nějakého jiného.

6. Zkontrolujte si, zda jste při sjednání smlouvy obdrželi všechny potřebné dokumenty

Při uzavření smlouvy byste měli obdržet nejen smlouvu samotnou, ale také předsmluvní informace, ceník a všeobecné obchodní podmínky. Po zpracování vaší smlouvy a zahájení dodávek novým dodavatelem obdržíte ještě rozpis měsíčních záloh neboli platební kalendář.

7. Fixujte, ale na rozumnou dobu

Dáváte přednost pevné ceně? Fixovaný produkt vám dává jistotu předvídatelné ceny po celou dobu trvání smlouvy. Když jsou ceny na trhu příznivé, fixace může být i velmi výhodná. Jen si dejte pozor na její délku.

„Vzhledem k aktuální situaci si osobně myslím, že pokud je cena opravdu výhodná, fixovat energie na rok se vyplatí. Rozhodně bych teď nedoporučoval fixaci delší než 24 měsíců, ta by již tak moc výhodná být nemusela,“ říká Roman Šmíd, ředitel prodeje elektřiny a plynu pro domácnosti a maloodběr ve společnosti epet.