EET pro řemeslníky: s rychlými platbami můžete evidenci vytěsnit

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Řemeslník
Ministr financí Andrej Babiš na mimořádné schůzi Sněmovny ke schvalování elektronické evidence tržeb.
Řemeslník
Řemeslník
13
Fotogalerie

Přijímáte platby v hotovosti a dosud tržby neevidujete? Od května 2020 budete muset.

První dvě fáze EET jsou za námi. Od 1. prosince 2016 evidují stravovací a ubytovací služby, druhá fáze, která začala 1.3.2017, se týkala maloobchodu a velkoobchodu. Třetí a čtvrtá fáze připojí podnikatele ve výrobě, taxislužby, železniční a silniční dopravu, svobodná povolání, vybrané výrobní činnosti, vybrané opravy apod. a začne 1. května 2020.

Povinnost evidovat (hotovostní) tržby proto budou mít například opraváři kotlů, instalatéři, elektrikáři a vůbec všichni řemeslníci, kteří dnes typicky přijímají hotovostní platby. Není na místě se kvůli tomu hroutit, kdo je poctivý a tržby přiznává, může se dokonce obejít i bez EET terminálu.

Dle zákona č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb se musí evidovat zejména platby v hotovosti. Evidovat se nemusí platby kartou a platby bezhotovostní - tedy platby provedené z účtu na účet.

V důsledku vylepšování bankovních služeb a cenově dostupné digitalizace pro každého (skoro každý má dnes chytrý mobil a internet) můžete jako řemeslník EET vytěsnit díky tzv. okamžitým platbám.

Než bys řekl svec

Okamžité platby fungují tzv. 24/7, sedm dní v týdnu, o víkendu, ve svátky, kdykoli. Mezi propojenými bankami, kterých je dnes šest, lze odeslat až 400 tisíc korun během pár vteřin. V systému jsou aktuálně Air Bank, Česká spořitelna, Komerční banka, Creditas, PPF a Raiffeisenbank, další banky se zapojí do konce roku, třeba Moneta. Velmi pravděpodobně budou do května příštího roku v systému všechny tuzemské banky.

Zákazník tak může za odvedenou práci zaplatit bezhotovostně, třeba z mobilu, a řemeslník bude mít platbu na svém účtu okamžitě, respektive ji hned uvidí. Fakturu pak snadno vystaví elektronicky týž den a zašle na e-mail zákazníka. Za okamžité platby si banky zpravidla neúčtují žádné extra poplatky, nebo jen symbolické.

Samozřejmě se najdou tací, pro které to bude nová věc, kterou nemají zájem se naučit, nemají chytrý mobil, nebo si najdou jiný důvod. Překážka může být na straně zákazníka, přičemž počet těch kteří preferují platbu v hotovosti jistě není zanedbatelný.

Pak samozřejmě nezbývá než si pořídit terminál a tržbu klasicky zaevidovat, přesto ale tzv. okamžité platby mohou hodně usnadnit oběma stranám a jsou zcela komfortní, co se týče zákona o evidenci tržeb.