Lidé se smartphony ztrhali Účtenkovku, načítání údajů nefunguje, píší v komentářích

Účtenkovka

Účtenkovka Zdroj: Aleš Pospíšil

Účtenkovka
Účtenkovka
Účtenkovka
Účtenkovka
Účtenkovka
25
Fotogalerie

Elektronická evidence tržeb (EET) má letos přinést do státního rozpočtu 5 miliard korun, spočítali na Ministerstvu financí. Pomoci má i Účtenkovka, tedy účtenková loterie, ve které se hraje o miliony korun. Zájem je prý velký, jenže pokud se něco výrazně nezmění, má Účtenkovka slušný potenciál zařadit se mezi další zfušované státní IT projekty. Aplikace, které mají sloužit k zaregistrování účtenky, totiž zdaleka nefungují tak, jak by se od nich očekávalo.

Princip loterie je vlastně úplně jednoduchý – motivovat zákazníky k přebírání si účtenek a tím tlačit podnikatele k tomu, aby je vydávali. Tím se sníží prostor pro zatajování tržeb a zjednodušeně řečeno vzroste výběr daní. Jen pro zajímavost: na financích predikují za letošek zvýšení daňového inkasa o 5 miliard bez započtení vlivu Účtenkovky.

Kámen úrazu spočívá v tom, že abyste účtenku úspěšně zaregistrovali, musíte zadat alespoň prvních 16 znaků ze čtyřiatřicetimístného FIKu, nebo stejný počet znaků ze čtyřicetimístného BKB. Dále je potřeba zadat DIČ plátce, celkovou částku tržby, datum a čas jejího uskutečnění. Pokud se spletete, máte smůlu, zadání nelze opravit a musíte zadávat znova. Účtenky lze zadávat přes web nebo přes mobilní aplikaci.

Výborným nástrojem, který by ruční opisování mohl eliminovat je chytrý telefon vybavený fotoaparátem, byť ne vždy jsou údaje na účtence rozpoznatelné. I to se ale dá obejít, například QR kódem, který většinou není problém prostřednictvím telefonu načíst. Aplikace, které Ministerstvo financí pro hráče připravilo, jsou ale hrubě nedodělané a v praxi nefungují, což se projevilo v naštvaných komentářích a hodnoceních, které si aplikace vysloužila.

Na Apple store si Účtenkovka vysloužila pouhých 1,7 hvězdičky z pěti možných, přičemž většina z více než dvou stovek hodnocení je vyloženě negativních s jednou hvězdičkou, což je nejmenší možný počet, který lze udělit. Podobně na platformě Google Android, která je výrazně rozšířenější. Z necelých dvou tisíc komentářů je pozitivních zhruba tři sta. Aplikace je dle uživatelů nedodělek i designově a v komerční sféře by neobstála.

Autorem aplikace je Wincor Nixdorf, která má s ministerstvem roční smlouvu na provoz Účtenkovky. Samotný provoz loterie stojí stát zhruba milion korun měsíčně, což je mimochodem stejná suma jako hlavní výhra. Hrát můžete na webu uctenkovka.cz.

Pokud vás opisování kódů ještě neodradilo, máte čas do 12. listopadu, první losování proběhne o tři dny později. Registrovat lze účtenky, které obsahují náležitosti dle zákona o evidenci tržeb, které byly vystaveny v období od 1. října 2017.