Oběd do 120 korun? Jen v Ostravě, Olomouci, Jihlavě

...

... Zdroj: istock.com

...
2
Fotogalerie

Pokud jste se v prosinci chtěli ve velkých městech naobědvat do 120 korun, museli jste vyrazit do Ostravy, Olomouce nebo Jihlavy. Ještě před rokem jste se přitom za tuto částku najedli všude kromě Prahy a Brna. Ceny i útraty lidí v restauracích ale za posledních 12 měsíců výrazně vzrostly. Vyplývá to z Ticket Restaurant Card Indexu.

Útrata za oběd

V loňském prosinci se útrata za oběd v průměru vyšplhala na 127,4 koruny. Bylo to o 6,4 procenta více než rok předtím. Pomoci držet krok s tímto trendem by mohlo navýšení hodnoty stravného, které oznámilo Ministerstvo práce a sociálních věcí koncem prosince 2019, jež navyšuje hodnotu daňově optimálního příspěvku ve formě stravenky ze 123 na 131 korun.

Proč se tolik navyšovaly ceny

Více než dvojnásobný loňský růst útrat v porovnání s inflací má několik důvodů. Náklady restaurací rostly rychleji než inflace. „Velkým hybatelem pak byly i rostoucí mzdy kuchařů a číšníků. Velmi nízká nezaměstnanost a velká konkurence zvýšily cenu jejich práce, což se logicky promítlo do cen,“ uvádí Zbyněk Vystrčil ze společnosti Edenred.

Za vyšší útraty mohl i fakt, že jsme ochotní si za lepší jídlo připlatit. Vyžadujeme pestrou stravu a kvalitní suroviny. Díky tomu se cena poledního menu vyrovnává i nabídkám z hlavní části jídelních lístků. Také si dopřáváme jídlo o více chodech.

Další vývoj cen v restauracích i útrat lidí bude podle Zbyňka Vystrčila záležet zejména na tom, jak se bude dařit tuzemské ekonomice, a na spotřebitelské náladě lidí.