Změna zdravotní pojišťovny 2024: Termíny, benefity, kdy a jak přestoupit

Změna zdravotní pojišťovny 2024: Termíny, do kdy máte čas přestoupit (ilustrační foto)

Změna zdravotní pojišťovny 2024: Termíny, do kdy máte čas přestoupit (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Pokud chcete od 1. července 2024 změnit zdravotní pojišťovnu, máte čas do konce března 2024. Přihlášku k nové zdravotní pojišťovně je totiž nutné podat nejpozději tři měsíce dopředu. Změna je možná i prostřednictvím online formulářů. Na co si dát při změně zdravotní pojišťovny pozor?

Každý, kdo má trvalý pobyt v tuzemsku, musí být zdravotně pojištěn u některé ze zdravotních pojišťoven na trhu. Zdravotní pojišťovnu je přitom možné změnit. Při každé další návštěvě u lékaře je však nutné se prokázat „kartičkou“ nové zdravotní pojišťovny.

Seznam zdravotních pojišťoven - 2024

KódNázev zdravotní pojišťovnyzkratka
111Všeobecná zdravotní pojišťovnaVZP
201Vojenská zdravotní pojišťovnaVoZP
205Česká průmyslová zdravotní pojišťovnaČPZP
207Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictvíOZP
209Zaměstnanecká pojišťovna ŠkodaZPŠ
211Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitraZPMV
213Revírní bratrská pokladnaRBP

Benefity zdravotních pojišťoven - srovnání

Přestup k jiné zdravotní pojišťovně k 1.7. 2024 si dobře promyslete. Zjistěte si, zda vaši lékaři mají s danou pojišťovnou smlouvu, abyste poté nebyli nemile překvapeni. Je vhodné také porovnat benefity, respektive preventivní programy, které pojišťovny nabízejí. Jaké změny a novinky v benefitech zdravotní pojišťovny zavádějí v roce 2024? 

Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků. 

Rodiče dětí do jednoho roku mohou nově využít navýšený příspěvek 2000 korun na vaničkování. U dětí do 18 let je příspěvek na pohybové aktivity navýšen na 2000 korun (možno využít i na lyžařský kurz). Dospělí mohou na pohyb čerpat 1000 korun.

Nastávající maminky v době těhotenství a do 12 měsíců po porodu mohou žádat o příspěvek v souhrnné výši 5 000 korun. Součástí tohoto benefitu je také částka na nákup potřeb pro miminko. Prostředky lze využít:

  • k úhradě nehrazených screeningových vyšetření
  • pomůcek ke kojení
  • na kurz k porodu
  • rehabilitaci
  • monitor dechu
  • na nákup lékárenských potřeb pro miminko
  • a dalších

VZP také navýšila řadu příspěvků na očkování. Navýšen je i příspěvek na dentální hygienu, a to na 1 000 korun. Žádat o něj mohou děti i dospělí pojištěnci. Dospělí musí splnit podmínku absolvované preventivní prohlídky u praktického lékaře v posledních 24 měsících (tato podmínka neplatí pro děti ve věku 1 až 18 let).

Více: Kompletní nabídka příspěvků VZP >>>

Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky

Vojenská zdravotní pojišťovna ČR (VoZP) letos zvýšila příspěvek pro pravidelné dárce krve a krevních složek. Nerozlišuje se přitom, zda jde o plnou krev, nebo třeba plazmu. U VoZP mají dárci nárok na základní příspěvek za každý 3. odběr. Tento rok činí 500 korun (loni 300), přičemž zcela běžně pravidelní dárci zejména plazmy uplatňují 6, 9 i 12 odběrů, což tedy odpovídá příspěvkům 1000, 1500, 2000 korun. „Důvod zvýšení je nasnadě – dárcovství je nanejvýš zdravotně i společensky prospěšné a jako takové je žádoucí je podporovat,“ říká Jan Mates, vedoucí oddělení marketingu Vojenské zdravotní pojišťovny

Druhou novinkou je navýšení příspěvků pro těhotné a maminky po porodu. Příspěvek v těhotenství a na laktační poradenství po porodu dosahuje na 2000 korun. Příspěvek na pomůcky k péči o miminko se nově rovněž zvýšil na 2000 korun. Pojišťovna také zařadila motivační příspěvek za preventivní prohlídky a screeningová vyšetření, a to ve výši 1000 korun.

Více: Přehled příspěvků VoZ >>>

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) má nabídku preventivních programů pro děti i dospělé klienty. Například na nadstandardní vyšetření v těhotenství přispívá až 2 500 korun v rámci preventivního programu Manažerka mateřství. Tento program spolu s programy Letní tábory, Pravidelný pohyb a Očkování patří mezi pojištěnci k nejžádanějším.

ČPZP také podporuje bezpříspěvkové dárcovství krve, plazmy a kostní dřeně. Nově pak Česká průmyslová zdravotní pojišťovna doplnila od letošního roku nabídku preventivních programů o zcela nový program BabyGen. Výše příspěvku činí 4 000 korun a je určená k odhalení dědičných nemocí v období před plánovaným těhotenstvím. „Příspěvek je pro páry, které plánují početí,“ upřesňuje mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Více: Přehled příspěvků ČPZP >>>

Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví

Letošní novinkou oborové zdravotní pojišťovny, která přímo reaguje na situaci na trhu, je příspěvek na prezenční psychoterapii. „Poptávka po službách psychiatrů od začátku covidové pandemie stále roste. Nabízíme proto úhradu sezení s psychiatrem prostřednictvím kreditů získaných v aplikaci Vitakarta," uvádí tiskový mluvčí František Tlapák.

Další novinka mezi příspěvky za kredity je určena pro pojištěnce s alopecií (vypadáváním vlasů). Své kredity mohou ve Vitakartě vyměnit za příspěvek na paruku.

Více: Přehled benefitů OZP >>>

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

Novinkou je příspěvek pro nastávající maminky ve výši 1 000 korun na „podrobné morfologické vyšetření plodu“ ve 20. až 22. týdnu těhotenství.

„Reagujeme i na zvýšenou poptávku po psychoterapeutické pomoci při řešení těžkých životních situací. Zde jsme pro rok 2024 zvýšili příspěvek na podporu péče o duševní zdraví ze 2 000 korun na 4 000 korun a lze jej z důvodu dostatečného zajištění dostupnosti nově čerpat i na konkrétní certifikované kurzy poskytované online,“ doplňuje ředitelka Zaměstnanecké pojišťovny Škoda (ZPŠ) Darina Ulmanová.

K změnám došlo také u příspěvků týkajících se oční péče. U nitroočních operací bude možné nově čerpat 1 000 korun na každé oko, tedy celkově 2 000 korun za rok. U korekčních laserových operací se jedná o navýšení na 2 000 korun na každé oko, celkově o 4 000 korun ročně. Příspěvek na vyšetření přístrojem OCT sice zůstává ve stejné výši 800 korun, lze jej však čerpat dvakrát za rok. Příspěvek na dentální hygienu pro dospělé navýšila tato pojišťovna na 400 korun za rok.

Více: Nabídka příspěvků ZPŠ >>>

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) poskytuje například příspěvek na očkování až 2 000 korun pro děti i dospělé. Těhotným ženám a ženám po porodu nabízí až 3 000 korun, onkologickým pacientům na antioxidanty 4 000 korun, na odvykání kouření až 2000 korun. ZPMV nabízí i finanční injekci na vybrané služby v oblasti lékařské péče na dálku, a to až 2000 korun.

„Příspěvek na ochranu duševního jsme letos zvýšili až na 4 000 korun. Klienti jej mohou využít na péči klinického psychologa a klinického logopeda," informovala Jana Schillerová, tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky.

Více: Přehled příspěvků ZPMV >>>

RBP, zdravotní pojišťovna

I Revírní bratská pojišťovna má v roce 2024 novinky v nabídce příspěvků. „Pojišťovna nově zařadila příspěvek na online psychologickou pomoc (5x500 korun), dále 1 000 korun na zubní implantát seniorům nad 60 let," říká tiskový mluvčí pojišťovny Ivo Čelechovský s tím, že je možné sloučení vlastního limitu s limity rodinných příslušníků a přátel.

Díky tomu lze tento příspěvek navýšit do celkové výše až 5 000 korun. Další speciální a časově omezené bonusy bude pojišťovna dle Čelechovského cílit také na stomatologii, v nabídce již má příspěvek na dentální hygienu 1000 korun pro děti do 18 let. Mezi oblíbené a pokračující příspěvky patří 10 tisíc korun na ozdravné pobyty u moře, na horách či v lázních pro děti a mládež od 6 do 15 let s opakujícím se onemocněním horních cest dýchacích, alergiemi a dermatózami.

Dále má pak v nabídce 7 tisíc korun pro budoucí rodiče v rámci programu geny213. Jedná se o příspěvek na genetické vyšetření pro odhalení nejčastějších mutací v 5 genech pro páry, které plánují založit rodinu. 

Více: Nabídka příspěvků RBP >>>

Jak často lze měnit zdravotní pojišťovnu?

  • Dle § 11a zákona o veřejném zdravotním pojištění č. 48/1997 Sb. je možné změnit zdravotní pojišťovnu jednou za 12 měsíců, a to buď k 1. lednu nebo k 1. červenci.
  • Přihlášku k nové zdravotní pojišťovně je ze zákona třeba podat nejdříve šest měsíců a nejpozději tři měsíce před požadovaným datem.

Dluh není překážkou pro změnu

Změnit zdravotní pojišťovnu mohou i ti, kteří mají u své zdravotní pojišťovny dluhy, a to nejenom na pojistném, ale i na penále nebo pokutě. Odchodem k jiné zdravotní pojišťovně se samozřejmě dluhy nesmažou. Bývalá zdravotní pojišťovna bude nadále všechny pohledávky pečlivě vymáhat. Zdravotní pojišťovny si nemohou konkurovat sazbami povinného veřejného zdravotního pojištění, takže změnou zdravotní pojišťovny nemůže nikdo ušetřit na zdravotním pojištění.

Jaký formulář je nutné vyplnit?

Změna zdravotní pojišťovny je administrativně jednoduchá, stačí vyplnit příslušný formulář „přihláška pojištěnce“ u nové zdravotní pojišťovny. Pojišťovny mají na svých  stránkách jednoduché on-line formuláře, kde zájemce vyplní základní informace. V následujícím kroku případně ještě doplní potřebné podklady.

Možná je i osobní návštěva na pobočce. Při osobní návštěvě je nutné mít s sebou občanský průkaz. Zaměstnanci předloží i doklad o současném zaměstnání, OSVČ živnostenský list a doklad o výši měsíční záloh od předchozí zdravotní pojišťovny. Státní pojištěnci doloží skutečnost pro zařazení do této kategorie – např. student potvrzení o studiu, důchodce potvrzení o přiznání důchodu.

Termín oznámení změny pojišťovny zaměstnavateli

Každou změnu zdravotní pojišťovny musí zaměstnanci dle § 12 zákona o veřejném zdravotním pojištění oznámit svému zaměstnavateli. Za výpočet a odvod zdravotního pojištění je zodpovědný zaměstnavatel, proto musí každou změnu zdravotní pojišťovny obdržet včas. Zákonný termín pro oznámení změny zdravotní pojišťovny je 8 dní.

Kde a komu nahlásit změnu zdravotní pojišťovny

  • Zaměstnanci svému zaměstnavateli nejpozději do 8 dní, aby mohla mzdová účetní správně platit zdravotní pojištění.
  • Studenti přivydělávající si na dohodu o provedení práce, neboť z hrubé odměny z dohody o provedení práce ve výši 10 001 korun a více se standardně odvádí zdravotní pojištění. 
  • Změnu musíte také nahlásit u lékaře.

Pozor na úhradu penále

V případě, že zaměstnanec neoznámí svému zaměstnavateli změnu zdravotní pojišťovny, popřípadě ji oznámí pozdě a zdravotní pojištění je následně placeno na účet špatné zdravotní pojišťovny, má zaměstnavatel právo na úhradu dlužného penále po zaměstnanci, které je mu v tomto případě předepsáno novou zdravotní pojišťovnou. Nesplnění zákonné povinnosti se zaměstnanci prodraží.

OSVČ – změna trvalého příkazu

Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti musí být vždy placeny měsíční zálohy na zdravotním pojištění, a to do 8. dne následujícího měsíce. Při změně zdravotní pojišťovny si musí OSVČ změnit trvalý měsíční příkaz k úhradě.