Čtvrtina Čechů žije na hranici chudoby

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Bankovky
2
Fotogalerie

Čtvrtina českých domácností má relativní dostatek peněz, se kterými pokryjí jak základní potřeby, tak závažnější výdaje. Mezi tuto skupinu patří i 44 procent těch, kteří na závažnější výdaje spoří. Čtvrtina Čechů, kteří hospodaří s vyrovnaným rozpočtem, mají peníze na všechno, na co potřebují. A také 5 procent Čechů, kteří žijí v hojnosti. Průzkum finanční situace českých domácností si nechala zpracovat společnost Kruk Česká a Slovenská republika (Kruk), která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

Podobný průzkum mezi Čechy proběhl i v roce 2018. Oproti tomuto roku se naše situace zlepšila. V roce 2018 uvedlo 51 procent dotázaných, že pro to, aby měli dostatek peněz na běžné výdaje, musí žít velmi střídmě. Jako blahobyt označovala svou situaci 4 procenta Čechů.

„Zlepšení finanční situace českých domácností mezi lety 2018 a 2020 odpovídá situaci ekonomického růstu a velmi nízké nezaměstnanosti. Výrazně lépe svoji finanční situaci hodnotí muži, vysokoškoláci a lidé žijící v největších městech. Z profesního hlediska uvádějí nejlepší finanční situaci lidé pracující v oboru IT, zemědělství a lesnictví a v sektoru finančních služeb,“ říká Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti Kruk.

Nejchudší domácnosti

V roce 2018 žily tři procenta Čechů v takové situaci, že jim peníze nestačily ani na nejlevnější jídlo a oděvy. O dva roky později takto svou situaci popisovala dvě procenta z nás. Každá dvacátá domácnost uvádí, že za své příjmy pořídí jen nejlevnější jídlo, ale už ne nejlevnější oblečení. To bylo s hodné v roce 2018 i 2020.

Čtvrtina lidí na hranici chudoby

Příliš se nezměnila situace domácností, kterým jejich příjem vystačí jen na nejlevnější jídlo a oblečení – v roce 2018 bylo takových domácností 16 procent, o dva roky později 17 procent.

„Přibližně čtvrtina Čechů žije na hranici chudoby, nebo i pod ní. Tito lidé bohužel nezřídka řeší svoji finanční situaci úvěry od nebankovních institucí či z neoficiálních zdrojů, potýkají se s neschopností tyto závazky splácet a často se dostanou do dluhové pasti. V těchto případech doporučujeme aktivně komunikovat s věřitelem a nestrkat před svými finančními závazky hlavu do písku, dluhová spirála se tím jenom prohloubí,“ doplňuje Jaroslava Palendalová.