Drobná autonehoda není takovou tragédií. Musí se ale dodržet pár pravidel

Autonehoda

Autonehoda Zdroj: Mlada fronta E15

K času dovolených jízda v autě neodmyslitelně platí. A je jedno, jestli jedete tisíc kilometrů za hranice nebo třicet na jednodenní výlet. S tím je pochopitelně spojené riziko dopravních nehod. Jak se zachovat, když k autonehodě dojde? Neztrácet hlavu a dodržet šest jednoduchých pravidel, díky kterým by mělo dojít k hladkému vyřešení nehody a zaplacení škody.

Pokud dojde při nehodě jen k malé škodě, tedy pouze k pomačkaným plechům a škoda nepřesáhne sto tisíc, nemusíte volat policii. Nesmí ale dojít k újmě na zdraví a viník musí být stoprocentně jasný. Dále nesmí být poškozeno dopravní značení.

Jak tedy při menší dopravní nehodě postupovat

Krok první: Zastavit a označit

Je jasné, že pokud jsme přímým účastníkem dopravní nehody, nesmíme ujet. Vypneme motor, zapneme výstražné blinkry, nasadíme si reflexní vestu, umístíme výstražný trojúhelník, aby byli další účastníci provozu včas varováni.

Krok druhý: Zjistit zranění a škodu na vozidlech

„V případě, že se vám bude zdát škoda vyšší než 100 000 korun na jednom z vozidel, je vaší povinností dle zákona o provozu na pozemních komunikacích zavolat k nehodě policii. Pokud byste ji nezavolali, pojišťovna by vám později mohla krátit pojistné plnění. Pokud si tedy nejste jisti, je lepší policii vždy přivolat. V případě, že by z vozidla unikaly kapaliny, jako jsou palivo nebo olej, musíte k nehodě přivolat ještě hasiče,“ říká Filip Hubený, analytik neživotního pojištění Broker Consulting.

Krok třetí: Označení viníka

V tomto kroku je důležité si s ostatními účastníky nehody ujasnit, kdo nehodu zavinil. Pokud je tedy viník jednoznačný. V případě, že nedojde k vaší shodě, bude lepší přivolat policii.

Krok čtvrtý: Zdokumentování nehody

V dnešní době chytrých telefonů není problém udělat dobré fotografie a nehodu si tak řádně zdokumentovat a nakreslit si plánek. Pak můžete místo nehody opustit a přejet někam, kde nebudete překážet provozu (pochopitelně pokud jsou auta pojízdná). Poté vyplnit Záznam o dopravní nehodě. Nezapomeňte, že ten musí být podepsaný všemi účastníky nehody.

Krok pátý: Nahlaste nehodu pojišťovně

„Nehodu oznamte pojišťovně co nejdříve. Pokud nemáte sjednané havarijní pojištění ani přímou likvidaci škody vaší pojišťovnou, musíte škodu nahlásit pojišťovně viníka nehody. Ta ovšem bude potřebovat s největší pravděpodobností nahlášení přímo od něj, a to včetně všech potřebných důkazů. Je tedy potřeba se domluvit přímo s viníkem, aby nehodu nahlásil co nejdříve,“ radí Filip Hubený.

Krok šestý a zároveň poslední

Vozidlo musí vidět likvidátor škody. Ten stanoví rozsah a náhradu škody. Většinou si poté můžete zvolit, zda budete chtít nechat udělat opravu rozpočtem, nebo provést opravu ve smluvním servisu pojišťovny. Rozhodně ale nenechávejte vozidlo opravit před tím, než jej uvidí likvidátor pojišťovny.