Elektřina půjde nahoru. Dodavatelé ji nakupují o 40 procent dráž

.

. Zdroj: BOHEMIA ENERGY entity

Elektřina půjde nahoru. Dodavatelé ji nakupují o 40 procent dráž Domácnostem i firmám s největší pravděpodobností zdraží elektřina. Dodavatelé ji nyní nakupují na energetických burzách až o 40 procent dráž než před rokem.

Dodavatelé, kteří prodávají energii koncovým zákazníkům, nakupují silovou elektřinu jako komoditu na burzách, a to zpravidla v předstihu. Nyní si chystají zásoby na rok 2022. Silová elektřina už několik měsíců zdražuje, což se bezpochyby odrazí i v chystaných ceníkách.

„Ceny elektřiny na burze PXE rostou od loňského října. Nyní jsou o třetinu vyšší, než byly loni na podzim a pohybují se kolem 60 euro za megawatthodinu,“ říká Jan Schindler, analytik portálu TZB-info.cz. Dodává, že zdražování se už dotklo i koncových spotřebitelů. „Od ledna ceny elektřiny pro domácnosti přestaly klesat a v posledních dvou měsících začali někteří dodavatelé ceny navyšovat.“

Nárůst elektřiny o více než 40 procent

Na růstový trend poukazují i samotní dodavatelé, kteří nyní nakupují zásoby elektřiny na příští měsíce. „Průměrná cena na komoditních burzách vzrostla meziročně o 12 euro za megawatthodinu. Nejde ale jen o elektřinu. Podražila i průměrná cena zemního plynu na rok 2022, a to o 3,5 euro za megawatthodinu,“ upřesňuje tisková mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková.

Zatímco nyní nakupují dodavatelé megawatthodinu elektřiny za cenu kolem 60 euro, v předchozím období, kdy pořizovali zásoby na letošní rok, platili zhruba 44 euro za megawatthodinu. Nárůst je proto citelný. „Oproti aktuální ceně na rok 2022 jde o nárůst o více než 40 procent. Naštěstí tento trend kompenzuje silná korunu, a tak se zdražení nepromítá v plném rozsahu,“ dodává Hana Novotná, tisková mluvčí společnosti Bohemia Energy.

Zdražuje se kvůli emisím

Hlavním důvodem zdražování silové elektřiny je podle Martiny Slavíkové výrazný nárůst ceny emisních povolenek. Výrobci, kteří produkují elektřinu například v uhelných elektrárnách nebo jiných zdrojích vypouštějících emise, musí tyto povolenky nakupovat. Náklady pak započítávají do ceny energií.

„Cena emisní povolenky je letos v průměru o 13 euro za megawatthodinu vyšší, prodává se za 45 euro. Souvisí to mimo jiné i s upravenými charakteristikami započatého regulačního období a pravděpodobně také s významnými spekulacemi finančních investorů,“ vysvětluje Martina Slavíková.

Emisní povolenky vnímá jako jeden z faktorů ovlivňujících cenu elektřiny i analytik společnosti ENA Jiří Gavor. Současně upozorňuje i na další faktory, například očekávání pozitivního vývoje ekonomiky, což by mělo přinést vyšší poptávku po energiích. „Naopak, negativním faktorem je očekávání dostupné nabídky energie v důsledku odstavování německých jaderných elektráren. S časovým odstupem se to musí projevit v koncových cenách. Na podzim proto očekávám zdražování,“ dodává.

Nahoru jdou hlavně fixace

Jak moc se nárůst ceny silové elektřiny nakonec promítne do ceníků dodavatelů, bude záležet na řadě věcí. Jednou z nich je i nákupní strategie dodavatelů. Někteří se snaží nakupovat energii postupně, za různou cenu, a případně ji svým zákazníkům fixovat. Další otázkou je, jak se zachovají velcí hráči, vůči nimž se vymezují menší dodavatelé. V minulosti se již mnohokrát potvrdilo, že pokud zdražují společnosti, jako je ČEZ nebo E.ON, odhodlají se k podobnému kroku i další energetické firmy.

První vlna zdražování už přitom proběhla. Ke zvýšení cen některých svých fixovaných produktů přistoupily například společnosti ČEZ, E.ON nebo Bohemia Energy. A přidaly se i některé menší firmy. V průměru ceny narostly zhruba o 10 procent, a to u nových fixovaných produktů. Pro zákazníky to znamená, že se jich vyšší cena začne týkat až ve chvíli, kdy jim poběží nové období fixace. Smlouvy s fixovanými cenami se pak většinou uzavírají na rok nebo na dva.

„Zdražování se zatím týká zejména produktů s garancí fixní ceny elektřiny na určitou dobu. Je ale předpoklad, že ceny na burze budou nadále růst. To vyvolá všeobecné zdražování elektřiny pro konečné spotřebitele v následujících měsících,“ domnívá se Jan Schindler.

Elektřina může být dražší o 12 procent

Podle Hany Novotné ze společnosti Bohemia Energy je téměř jisté, že dodavatelé zdraží nejpozději od počátku příštího roku, pokud se ceny silové elektřiny nakupované na rok 2022 významně nesníží.

„Nárůst ceny silové elektřiny o 10 procent se projeví navýšením zhruba o 4 procenta v celkové ceně, a to včetně regulovaných poplatků. Takže případné zdražení silové elektřiny o 30 procent by znamenalo zhruba 12procentní zvýšení celkových plateb za elektřinu,“ uzavírá.