Jak naučit děti hospodařit s penězi?

Rodina

Rodina Zdroj: Profimedia

..
Mladá rodina
3
Fotogalerie

Na první pohled jednoduchá otázka dává zabrat mnoha rodičům. Odpověď je přitom docela jasná. Své dítě stěží naučí správně hospodařit rodiče, kteří to sami neumějí. Máme pro vás tipy, jak vést děti k finanční gramotnosti.

Tuzemské banky zřizují bankovní účty pro děti už od šesti let. Založit jim je může jejich zákonný zástupce. Banky je nabízejí rády, protože v 18 letech přejde klient z dětského účtu na běžný a již zpoplatněný účet. A v případě potřeby úvěru se obrátí pravděpodobně i na tu banku, u které účet má.

Účty pro děti jsou vedeny zdarma a přes mobilní aplikaci mohou rodiče jednoduše sledovat pohyby na dětském účtu. Velkým lákadlem nejen pro děti, ale často i pro rodiče jsou pak i atraktivně vypadající debetní karty dokonce i s možností umístění vlastní fotky. A to je jenom začátek. Klient banky tak může jednoduše platit na internetu – rychle a přehledně. Podobná jednoduchost je i u vyřizování úvěrů a menších půjček, které může plnoletý zájemce vyřídit na tři kliknutí. Stejně rychle jako se dá vyřídit půjčka, se dá ale i spadnout do dluhové pasti a skončit u vyhlášení osobního bankrotu.

Jak tedy v dnešní době děti naučit hospodařit s penězi? Psychologové i finanční poradci se shodují na tom, že hospodaření s penězi je mnohdy až sekundární problém. To nejdůležitější, co by rodiče měli naučit své děti, je vnímání jejich vlastní vnitřní hodnoty. Ne z vnějšku a třeba i přes výkon ve škole, ve sportu, v lidušce a podobně, ale zevnitř. 

Pro děti jsou stoprocentně prvními vzory rodiče v podstatě ve všem. Ve vztazích, jak zacházet se svým životem i s penězi. Chybou pak je vztahovat svou vlastní hodnotu k hodnotě něčeho.

V opačném případě se pak nelze divit, že si děti, mladí dospělí, ale i dospělí „svou hodnotu“ koupí na dluh. A to za situace, kdy převažující vzor nejen pro děti je dnes podle odborníků konzum. Včetně pasivní zábavy. Čímž ztrácíme zdravý pocit, včetně odpovědnosti k sobě i k druhým a samozřejmě také ke zdrojům, respektive k penězům. Co s tím? Zde je pár praktických rad pro rodiče:

  1. Menší nákup je lepší než velký nákup.
  2. Nepodléhejte akcím, velkým nápisům, velkým slevám.
  3. Nesbírejte žádné body ani nálepky (nutí dokupovat zboží do stanovené hodnoty, a tak se kupují věci, které nejsou potřeba).
  4. Nepřejídejte se. Šetříte nejen peníze, ale i své zdraví.
  5. Neumlčujte dítě koupí rychlého „zákusku“ a trvejte na svém NE! (nekoupím)
  6. Vynechejte nakupování o víkendu (neděle je den odpočinku).
  7. Obdarovávejte dítě pouze u nějaké významnější příležitosti jako jsou narozeniny nebo Ježíšek.
  8. Méně = více. Je prokázané, že děti, které mají v pokoji hodně hraček, si s nimi neumí hrát, využít je. Oproti tomu dítě, které má jen několik hraček na poličce, na stole výtvarné potřeby, knihy nebo puzzle je schopno tyto předměty ke své činnosti využít a zabavit se (pozitivní vliv na rozvoj fantazie). Hračky přitom neničí, naopak se o ně velmi hezky stará. Dítě je rádo, že je má a v dospělosti si na ně vzpomene.
  9. Pamatujte, nejlepší úvěr je žádný úvěr, nebo jen úvěr na bydlení, který lze považovat i za investici.