Mladí se práce nebojí. Brigádničí častěji než jejich rodiče

..

.. Zdroj: Inventi

Dnešní mladí lidé chodí na brigády při studiu mnohem častěji, než to dělali jejich rodiče. Při studiu pracuje 9 z 10 mladých. V generaci jejich rodičů to bylo 7 z 10. Na brigády studenti dochází i během školního roku, ne jen o prázdninách.

Třetina z nich, hlavně středoškoláků, ale i žáků posledního ročníku ZŠ, chodí po brigádách pouze o letních prázdninách. Tři z pěti brigádníků (60 procent) si vydělané peníze šetří. To je také rozdíl mezi nimi a jejich rodiči. U rodičů to bylo jen 14 procent. Vyplynulo to z letního průzkumu Equa bank.

Studenti jsou pracovití

90 procent studentů si přivydělává při studiu. Čtvrtina z nich pracuje po celý rok dokonce na hlavní nebo částečný úvazek. Brigádnický plat je okolo 100 korun na hodinu. 6 z 10 studentů myslí na budoucnost a peníze si odkládá. Když utrácí, tak nejčastěji za zábavu. Mužské pokolení peníze vkládá do nákupu elektroniky, ženy si naopak kupují oblečení. Vydělané či naspořené peníze použije každý čtvrtý student na cestování, ať již po Evropě, nebo po celém světě.

Je Generace Z a Mileniálové aktivnější než kdysi jejich rodiče?

Z výzkumu vyplynulo, že dnešní mladí jsou skutečně v této oblasti mnohem aktivnější než jejich rodiče. Zatímco dnes se mezi studenty najde pouze 1 z 10, který nepracuje, v generaci jejich rodičů to byli 3 nepracující studenti z 10. Rozdíl je i ve volbě brigád. Zatímco rodiče dnešních mladých lidí si v době svých studií přivydělávali nejčastěji manuální prací (71 procent), u dnešních studentů je to jen 40 procent, následuje pak práce v obchodě a prodeji (32 procent), v administrativě (12 procent), ve vzdělávání (12 procent) nebo v gastronomii (12 procent).

Přesto se v něčem obě generace shodují. Vydělané peníze chtějí utratit okamžitě, nebo si je šetří na krátkodobé až střednědobé cíle, jako je například cestování. Žádná generace v tomto věku nemyslela na vlastní bydlení.