Průměrná cena silové elektřiny vzrostla v listopadu na 3611 korun za MWh

Elektřina masivně zdražuje

Elektřina masivně zdražuje Zdroj: Profimedia.cz

Průměrná cena tzv. silové elektřiny vzrostla z 3587 korun za megawatthodinu (MWh) bez DPH v říjnu na 3611 korun za MWh bez DPH v listopadu. Důvodem je situace na energetické burze, kde cena elektřiny neustále roste. Vyplývá to z indexu cen elektřiny srovnávače energií Ušetřeno.cz, které o tom informovalo v tiskové zprávě. Tzv. silová elektřina se na celkové faktuře podílí přibližně 50 až 60 procenty.

"Jen za poslední dva měsíce cena elektřiny pro roky 2023 a 2024 vzrostla o více než 40 procent. Dodavatelé zatím zdražení promítli jen částečně a na trhu proto lze najít nabídky, ve kterých jsou ceny nižší než na burze," uvedl energetický analytik portálu Ušetřeno.cz Michal Les. "Pokud se situace na burze nezmění, pak nás v příštím roce čekají další vlny zdražování," dodal.

Podle Indexu cen elektřiny nejvíce zdražovala elektřina v říjnu letošního roku, kdy poskočila z 1406 korun za MWh na 3578 korun za MWh. Důvodem byl vývoj na trhu s elektřinou, politické třenice s Ruskem ohledně plynovodu, ale také přerušení činnosti Bohemia Energy. Přibližně 900 000 zákazníků tak přešlo na ceníky dodavatelů poslední instance (DPI). Nové běžné ceníky, které byly těmto lidem nabídnuty k přechodu od dodavatelů, byly už výrazně dražší, než ty předchozí, které lidé měli u Bohemia Energy.

Desítky tisíc lidí podle Ušetřeno.cz s nadějí, že se situace otočí, stále nepřešly z režimu DPI ke klasickým ceníkům dodavatelů nebo si zafixovaly cenu elektřiny pouze na jeden rok s nadějí, že se situace na burze a u dodavatelů otočí. To se nyní nepotvrzuje. "Upozorňovali jsme, že není vhodné na trhu spekulovat. Doporučujeme okamžitý přechod z režimu DPI na běžné ceníky dodavatelů," uvedl Les.

Les zároveň doporučuje fixaci elektřiny na co nejdelší dobu, ideálně na tři roky. "Zatímco v současnosti nakupují dodavatelé elektřinu kolem 200 euro (asi 5000 Kč) za MWh u spotových (okamžitých) cen a cena za rok 2022 se blíží 150 eurům (3790 korun) za MWh, tak elektřina pro rok 2023 se pohybuje kolem 110 eur (2780 korun) za MWh a v dalších letech je ještě levnější. Delší fixace tedy znamená, že zákazník získá nižší ceny. Fixaci je také možné si zajistit 12 až 18 měsíců dopředu a vyhnout se tím zdražování na burze," dodal.

Index elektřiny je sestaven z nejprodávanějších produktů největšího srovnávače zaměřeného na energie Ušetřeno.cz. Týká se ceny silové elektřiny za MWh bez DPH. Silová elektřinu představuje domácností odebrané kilowatthodiny proudu a její cena není regulovaná.

Zdražování pro příští rok již oznámila řada dodavatelů. E.ON standardní ceníky u elektřiny zvýší od ledna v průměru o 17 procent, u plynu o 16 procent. Cena se nezvýší zákazníkům s fixovanými smlouvami. Pražská teplárenská zvýšila od 1. prosince ceny tepla pro své odběratele. Průměrná pražská domácnost zaplatí za teplo měsíčně o 250 až 350 korun více. ČEZ zdraží od 1. ledna dodávky elektřiny zhruba o třetinu. Zdražení se netýká zákazníků, kteří mají cenu smluvně fixovanou. Domácnosti si tak připlatí v průměru 250 korun měsíčně.

Naopak Pražská energetika (PRE) od Nového roku zdražovat neplánuje, poslední zvýšení cen se uskutečnilo k letošnímu 1. září, navýšení bylo o sedm procent, což činí u běžné pražské rodiny 70 Kč za měsíc. Pražská plynárenská na konci roku zvýší cenu plynu v základním ceníku v průměru o 7,3 procenta. Zákazníků s fixovanými cenami se úprava cen nedotkne.