Průzkum: Kartou na zahraniční dovolené platí téměř polovina Čechů

Platební karty

Platební karty Zdroj: Sean MacEntee/flickr

platební karty, banky
platební karty, banky, nakupování
3
Fotogalerie

Počet českých turistů, kteří na své zahraniční dovolené platí kartou, se rok od roku zvyšuje. Letos se podíl Čechů, kteří na zahraniční dovolené platí více než polovinu výdajů kartou, dostal přes 46 procent. Těch, kteří nepoužijí na dovolené kartu vůbec, je jen necelých deset procent, vyplývá z průzkumu Banky Creditas mezi 600 respondentů.

Úplně bez hotovosti se lidé v zahraničí většinou neobejdou. Nejvyspělejší je v tomto směru Skandinávie, čeští turisté ale jezdí v létě nejčastěji do Chorvatska, na Slovensko a do Řecka, kde je vždy vhodné mít pár bankovek v kapse. „Například zmrzlinu na pláži kartou ve většině destinací nekoupíte. Řada menších obchodů a restaurací ale terminály postupně zavádí. Svou roli tu zřejmě sehrála i regulace EU, která snížila náklady na platby kartou,“ uvedl ředitel retailového bankovnictví banky Jan Jeřábek.

Výzkum potvrdil, že otevřenější k častějšímu používání karty jsou lidé nižšího a středního věku, nicméně i lidé v důchodovém věku si na tento nástroj zvykli a oceňují jeho výhody. Z lidí nad 60 let pouze 16 procent deklarovalo, že při zahraničních cestách nepoužívají kartu vůbec a platí jen hotově.

Výhodou platební karty je hlavně bezpečnost. Například méně zkušení turisté mohou mít při platbě hotovostí problémy s rozpoznáním hodnot cizích bankovek či mincí a zaplatí někdy více, než by měli. Karta je také bezpečnější než velký objem hotovosti, v případě ztráty nebo krádeže ji lze okamžitě zablokovat a snížit tak riziko finanční ztráty na minimum.

S platební kartou se také turisté často dostanou na lepší směnný kurz, než nabízejí směnárny. To platí především v zemích ležících mimo eurozónu.

U výběrů a plateb v zahraničí Creditas upozorňuje na rizika služby DCC (dynamic currency conversion), kterou nabízejí bankomaty i obchodníci. „DCC místo místní měny nabízí úhradu v českých korunách a z pohledu turisty jde o zdánlivě výhodnou službu, protože se dozví přesnou částku, která mu bude stržena z účtu. Přepočet se ale provádí podle kurzu provozovatele bankomatu nebo terminálu obchodníka a může být značně nevýhodný,“ varoval Jeřábek. Banka proto doporučuje při placení kartou a výběru z bankomatu vždy volit částku v místní měně.