Výměna starých kotlů: Jak získat rok času navíc?

Topná sezona, výměna kotlů

Topná sezona, výměna kotlů Zdroj: Velkykosik.cz

Topná sezóna je v plném proudu
Topná sezóna je v plném proudu
Topná sezóna je v plném proudu
Topná sezóna je v plném proudu
Topná sezona se blíží.
8
Fotogalerie

Čas na výměnu starých neekologických kotlů se nemilosrdně krátí. Od začátku září 2022 nesmí lidé topit v kotlech na tuhá paliva, které nesplňují parametry třetí emisní třídy. V opačném případě jim hrozí pokuta až ve výši 50 tisíc korun. Aktivní domácnosti ale mohou získat rok k dobru. Jak na to? Požádejte o dotaci.

Problém se týká až 300 tisíc kotlů

Zákon o ochraně ovzduší stanoví, že od 1. září 2022 je zakázán provoz „stacionárních zdrojů na pevná paliva o jmenovitém tepelném příkonu do 300 kW včetně, které slouží jako zdroje pro teplovodní soustavu ústředního vytápění a které nejsou navrženy pro přímé vytápění místa instalace“, pokud nesplňují stanovené emisní požadavky. Emisní požadavky jsou vymezeny v příloze 11 k zákonu. V provozu mohou zůstat pouze kotle 3. emisní třídy. Kotle 1. a 2. třídy bude třeba odstavit.

Podle odhadů Ministerstva životního prostředí se v České republice stále ještě provozuje přibližně 300 tisíc kotlů 1. a 2. emisní třídy. „Přesnější údaje budou k dispozici z dat sčítání lidu ČSÚ na počátku roku 2022,“ vysvětluje Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení Ministerstva životního prostředí.

Ačkoliv měli lidé na výměnu kotlů dostatek času, není reálné, aby domácnosti stihly všechny neekologické kotle vyměnit včas. Naráží totiž jak na kapacitu topenářů, tak na nedostatek materiálu. Navíc již začala topná sezóna.

Odklad povinnosti o rok

Kontroly začnou patrně chodit již na konci příštího roku a lidem hrozí za nedodržení zákona pokuta až ve výši 50 tisíc korun. Je ale možné získat rok času navíc.

„Pokud požádáte o dotaci a doložíte to úřadům, nebudete v případě kontroly po 1. září 2022 platit pokutu za nevyměněný kotel a dostanete další rok na jeho výměnu,“ stojí na webových stránkách Státního fondu životního prostředí.

Dotací jsou v tomto případě míněny jak kotlíkové dotace, které budou znovu pokračovat od počátku roku 2022, tak Nová zelená úsporám, kde byl příjem žádostí na další období zahájen v říjnu letošního roku. Kotlíkové dotace budou nadále dostupné pouze nízkopříjmovým domácnostem. Ostatní mohou o podporu žádat právě ve druhém zmíněném programu.  

Kotlíkové dotace a Nová zelená úsporám

Podle informací od Dominiky Pospíšilové z Ministerstva životního prostředí ministerstvo v minulých třech vlnách kotlíkových dotací obdrželo přibližně 120 tisíc žádostí. Souhrnnou částkou 11,8 miliardy korun ministerstvo podpořilo výměnu 105 tisíc neekologických kotlů.

Od roku 2022 dosáhnou na kotlíkové dotace jen nízkopříjmové domácnosti, tedy takové, jejichž čistý příjem na jednoho člena domácnosti v roce 2020 nepřesáhl 170 900 korun ročně, což je cca 14 242 korun měsíčně. Je-li domácnost složena pouze z důchodců, má na kotlíkovou dotaci nárok automaticky, aniž by žadatel musel prokazovat výši příjmů. Podpora v rámci kotlíkových dotací může dosáhnout až 95 procent.

Ostatním domácnostem je k dispozici program Nová zelená úsporám. Mohou zde dosáhnout až na padesátiprocentní dotaci na výměnu kotle. A to nejen pro rodinné domy, ale například i chaty a jiné rekreační objekty, avšak za podmínky, že zde trvale bydlí.