Vyvarujte se problémů v online světě, máme 4 dobré rady

Facebook

Facebook Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Tradiční bankéř
Reklama GE Money bank
Ilustrační foto
12
Fotogalerie

Internet je dobrý sluha, ale zlý pán. Můžete na něm přijít o peníze, přátele i o svobodu.

Není tomu zase tak dávno, kdy internet „patřil” relativně malému počtu nadšenců, kteří tak nějak věděli, jak to na informační dálnici chodí. Dnes je tomu právě naopak, internet se stal masovou záležitostí, kde spravujeme své peníze, investujeme, nakupujeme, vyřizujeme a leccos o sobě také prozradíme třeba na sociálních sítích, kam posíme fotky či sdílíme články, diskutujeme, apod. To pochopitelně přitahuje lidi, jejichž úmysly nejsou zrovna čisté...

Peníze, banky a šifrování

Do banky či na úřad už dnes většinou nemusíme, velkou část této agendy lze vyřídit online. Je ovšem třeba dbát na bezpečnost. Jakékoliv důležité operace, především online platby či zadávání soukromých informací a hesel, řešte jen a pouze přes zašifrované stránky. Poznáte je podle protokolu HTTPS (většinou doprovázený symbolem zámečku).

Ten zajistí, že se zadané informace nedostanou k cizím očím. Zároveň ověří, zda se prohlížeč skutečně přihlašuje na požadované stránky, nikoliv na pokoutný web. Samozřejmě platí, že banky neposílají odkazy na přihlašovací stránky ani nevyzívají ke změně hesla prostřednictvím mailu (namátkou 1, 2, 3) s odkazem, apod.

Nikomu také nikdy nepřeposílejte SMSky s jednorázovými hesly, mějte na paměti, že podvodníci jsou vynalézaví, proto přemýšlejte o tom, co děláte a zda máte jistotu, že na druhé straně je skutečně ten, kdo to tvrdí.

Čtěte si podmínky online služeb

Četli jste někdy podmínky sociálních sítí, apod.? Jistě že ne, nečte je skoro nikdo. Ale nic není zadarmo, jejich používáním zpravidla souhlasíte s tím, poskytovatel služby může s vaším obsahem nakládat dle libosti. Pravidlo se netýká jen nejrůznějších uložišť, ale například i sociálních sítí, kam lidé často vkládají skutečně soukromé materiály.

„Nenávistné” komentáře

Různé radikální či vulgární komentáře v diskuzích či kompromitující fotky zůstávají dostupné dlouhá léta po jejich publikaci. Proto vždy dobře zvažte, co kde sdílíte či publikujete. Jelikož internet je dnes veřejný prostor, můžete si snadno zadělat na zbytečné problémy.

V tom lepším případě budete (dočasně) zablokováni a nebudete moct komunikovat se svými přáteli přes chatovací messenger.

Software zdarma

Nechce se vám za program či aplikaci platit? Dost možná najdete třeba bezplatnou alternativou, říká se jí freeware. Nemusí na něm být nic závadného, ale riskujete potíže – typicky si do počítače můžete nainstalovat i něco, co nechcete.

V horším případě si do počítače nainstalujete tzv. malware – a pokud se vám nechtělo platit ani za antivirový program, způsobíte si víc škody, než užitku.