Změny u zdravotních pojišťoven: Nevoli vyvolal příspěvek na brýle, přitom jde o minimální částky

Čas na změnu zdravotní pojišťovny

Čas na změnu zdravotní pojišťovny Zdroj: Profimedia

Pojišťovny mění systém proplácení některých zdravotnických pomůcek. Některé, jako například paruky, proplácet přestanou. Jiné naopak nově začnou.

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která vstoupila v účinnost 1. ledna 2019, přináší změny v úhradách zdravotnických pomůcek. Od 1. října tak začnou zdravotní pojišťovny proplácet celou řadu nových pomůcek, které nebyly doposud hrazené. Které to budou? Jaké naopak již dotovány nebudou?

Proč dochází ke změnám?

„S cílem komplexně zefektivnit systém příspěvků na pomůcky a finanční prostředky směřovat v maximální míře ve prospěch pacientů s vážným onemocněním či zdravotním postižením, dochází u vybraných pomůcek, které byly maximálně ve výši stovek a měly tak minimální přínos pro pacienta, ke snížení či zrušení úhrady. Tyto peníze se nikam neztrácí, ale jdou na pomůcky pro pacienty, kteří je opravdu potřebují a kteří doposud dopláceli i desítky tisíc měsíčně. Pomůcek, u kterých bude úhrada vyšší, je mnohem více, než těch, kde dochází k jejímu snížení. Dokazují to také výrazně rostoucí výdaje zdravotních pojišťoven. V příštím roce zaplatí pojišťovny za zdravotnické pomůcky pro pacienty o půl miliardy korun navíc,“ vysvětluje Gabriela Štěpanyová, tisková mluvčí Misterstva zdravotnictví ČR.

Podle ministerstva jde o největší změny za posledních dvacet let. Na změně úhradové regulace zdravotnických prostředků se podílela odborná i laická veřejnost. Novela zákona prošla ke konci roku 2018 Parlamentem ČR zcela bez problémů a s jasnou politickou shodou.

Menší příspěvek

U některých pomůcek se úhrada přímo neruší, ale snižuje. Jde například o inkontinenční pomůcky. Zde budou pacienti doplácet 15 procent u I. stupně a 5 procent u II. stupně. Zmenší se příspěvek na glukometr a diagnostické proužky pro stanovení glukózy z krve.

Pomůcky, které si nově budeme hradit sami

Brýlové obroučky si budou muset hradit děti nad 15 let. Dále se ruší příspěvek ve výši tisíc korun na paruku pro onkologické pacienty. Nic nedostanete na individuálně zhotovené ortopedické vložky, ruší se příspěvek 2 500 korun na ochrannou přilbu, klozetové křeslo, sedačka do vany a mnoho dalšího.

Nově hrazené

Pomůcky budou hrazeny od 1. října 2019. Půjde namátkou o náplasťové inzulínové pumpy (82 tisíc na první rok), glukometr s integrovaným bolusovým kalkulátorem, opravy prostředků ve vlastnictví pojištěnce (konkrétně vozíky), infuzní pumpy, intravaginální tampóny pro inkontinentní pacienty (100 procent).

Dále se zvyšuje příspěvek například na mechanický vozík (z 21 na 45 tisíc), vozíčkáři mají možnost mít hrazený elektrický vozík na ven i mechanický na doma, sluchadla pro děti či inhalátory. Kompletní seznam příspěvků najdete na stránkách ministerstva.

Budeme si platit obroučky brýlí

Velkou nevoli vyvolala změna ve zrušení příspěvku na obroučky brýlí. Tvrdě ji odsoudila KSČM a některá nevládní sdružení. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha jde o politický tah, protože zákon se projednával rok a vůbec nikdo nebyl proti.

Podle Vojtěcha je změna v tomto příspěvku správná. „Dávat 150 korun na brýlové obruby či podobně vysoké částky na brýlové čočky, které stojí několik tisíc korun, anebo raději hradit tisíce korun na skutečně nezbytné pomůcky pro vážně nemocné pacienty? Takovou otázku si minulý rok položila pracovní komise při ministerstvu zdravotnictví složená z očních lékařů, optometristů, pacientů, profesních komor a zdravotních pojišťoven s cílem připravit novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Všichni se shodli na tom, že s výjimkou dětí do čtrnácti let a lidí se závažnou oční vadou, u kterých bude úhrada zachována, je nutné tuto nespravedlnost napravit a peníze směrovat k pacientům, kteří je opravdu potřebují,“ dodává ministr zdravotnictví.