Platby na penzijko a daně: Získejte od státu maximum, na optimalizaci je ještě čas

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Peníze
...
Chudý senior
Seniorská hůl, ilustrační foto
Projekt Plníme přání seniorům
9
Fotogalerie

Vlastní spoření na smlouvu o penzijním připojištění nebo doplňkové penzijní spoření je podporované státem formou státního příspěvku a daňové úspory. Částku daňové úspory lze přitom korigovat koncem roku v závislosti na aktuální finanční situaci.

Podmínky pro obdržení státního příspěvku i daňového odpočtu jsou u penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření stejné. Smlouvu o penzijním připojištění bylo možné uzavřít pouze do konce listopadu 2012, nyní je možné uzavřít pouze smlouvu o doplňkovém penzijním spoření.

Jak vysoký je státní příspěvek?

Měsíční státní příspěvek na smlouvu se pohybuje v závislosti na měsíčním vkladu na smlouvu, v přiložené tabulce máme uveden státní příspěvek dle vlastního měsíčního vkladu na smlouvu.

Měsíční vklad (v korunách)

3004005006007008009001 000 a více

Státní příspěvek (v korunách)

  90110130150170190210230

Pro nárok na státní příspěvek se hodnotí pouze vlastní vklady na smlouvu. Některým zaměstnancům přispívá na smlouvu o penzijním připojištění či doplňkovém penzijním spoření i zaměstnavatel. Vklady zaměstnavatele však nemají žádný vliv na měsíční státní příspěvek. Smlouvu o doplňkovém penzijním spoření mohou mít uzavřeny i děti.

Praktický příklad

Manželé Černí si spoří každý na smlouvu o doplňkovém penzijním spoření 1 000 korun. Na smlouvu o doplňkovém penzijním spoření posílají každý měsíc 1 000 korun i svým dvěma dětem. Měsíční státní příspěvek pro rodinu činí tedy 920 korun, ročně 11 040 korun.

Daňový odpočet lze maximalizovat koncem roku

Od ročního základu daně je možné v ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání odečíst vlastní vklady nad 12 000 korun za rok. Maximálně je přitom možné od daňové základu odečíst částku 24 000 korun. Každá tisícikoruna daňového odpočtu přitom přináší daňovou úsporu 150 korun (1 000 Kč x 15 %).

Na maximální daňový odpočet tedy dosáhnou lidé, kteří vloží na svoji smlouvu za rok částku 36 000 korun a více. Pro účely daňového odpočtu je přitom možné vložit peníze na smlouvu koncem roku. Protože vklady na smlouvu o doplňkovém penzijním spoření do částky 1 000 korun měsíčně jsou podporovány státním příspěvkem, tak pro účely daňové úspory se hodnotí pouze vklady nad částku 12 000 korun za rok.

Praktický příklad

Pan Novák si spoří v doplňkovém penzijním spoření 1 000 korun měsíčně, aby měl nárok na maximální státní příspěvek ve výši 230 korun měsíčně. Finanční situace pana Nováka koncem roku 2018 je příznivá. Navíc bude pan Novák již za 7 let odcházet do starobního důchodu. Proto se pan Novák rozhodne koncem roku 2018 vložit na svoji smlouvu o doplňkovém penzijním spoření ještě jednorázově 24 000 korun.

Za rok 2018 tedy vznikne panu Novákovi nárok na maximální daňový odpočet u doplňkového penzijního spoření ve výši 24 000 korun. Mzdové účetní pan Novák začátkem roku 2019 doručí potvrzení od své penzijní společnosti. Daňový odpočet uplatní mzdová účetní v ročním zúčtování daně.

Roční daňová povinnost pana Nováka bude nižší než zaplacené daňové zálohy během roku 2018 a vznikne tedy panu Novákovi nárok na daňovou vratku, kterou obdrží ve výplatě po provedeném ročním zúčtování daně. Z důvodu odpočtu doplňkového penzijního spoření ve výši 3 600 korun (24 000 Kč x 15 %).

Žádné omezení při uplatňování paušálů

Nárok na daňový odpočet pro vlastní vklady na doplňkové penzijní spoření mají i osoby samostatně výdělečně činné. Legislativní podmínky jsou přitom stejné pro OSVČ vedoucí účetnictví, daňovou evidenci nebo uplatňující výdaje paušálem. Nedílnou součástí daňového přiznání je příslušné potvrzení od penzijní společnosti.