Při spoření na penzi hraje prim „penzijko“

Spoření na penzi

Spoření na penzi Zdroj: Shutterstock

Spoření na penzi, graf č. 1
Spoření na penzi, graf č. 2
Spoření na penzi, graf č. 3
Ilustrační foto
Projekt Plníme přání seniorům
8
Fotogalerie

Češi jsou konzervativní a sází na jistotu, mnozí ale také svou budoucí finanční situaci v důchodu neřeší vůbec.

Češi, kteří v následujících 15 letech půjdou do penze, si na důchod nejčastěji odkládají finanční prostředky v produktech třetího pilíře (80,3 procenta). Velmi populární jsou také běžný či spořicí účet (65,5 procenta) a více než jedna třetina (36,3 procenta) důvěřuje stavebnímu spoření. Investice pro tvorbu renty používá pouhých 16,5 procent respondentů. Vyplývá to z průzkum Broker Consulting.

Volit spořicí či dokonce běžný účet pro tvorbu rezervy na důchod se jeví jako velmi špatné rozhodnutí. Kvůli nízkému až nulovému úročení, které rozhodně nepokryje inflaci, peníze každý rok ztrácí na kupní síle. Pokud se bude inflace pohybovat plus mínus okolo cíle České národní banky, tak kupní síla sta tisíc korun za dvacet let klesne asi o třetinu.“

Budoucí penzisté nemají dle průzkumu zásadní obavy z finančních dopadů odchodu do důchodu. 40,8 procent z nich se domnívá, že i v penzi, při poklesu příjmů, dokážou ufinancovat vše, co potřebují. Dalších 28,2 procent ale už tuto bezstarostnost nesdílí. Naopak mají velké obavy a bojí se, že si i v době zaslouženého odpočinku budou muset přivydělávat, aby pokryli své základní potřeby.

Průzkum přinesl i jedno alarmujícím zjištění: každý sedmý Čech (13,5 procent) nemá vůbec ponětí, v jakém stavu se nachází jeho finance nyní, natož jak to bude po odchodu do důchodu.

Průzkum se věnoval také oblastem, kterých se ve spojitosti s odchodem do penze Češi nejvíce obávají. Výrazně převládly nemoci a možná následná závislost na pomoci druhých (57,7 procenta), s velkým odstupem pak je ztráta partnera či partnerky (13,8 procenta) a každý desátý se pak obává své finanční situace (10,3 procenta).

Právě potřeba intenzivnější lékařské péče, případně závislost na dalších osobách znamená zvýšené finanční výdaje v řádu stovek až tisíců měsíčně.

Za poslední čtvrtstoletí se výrazně změnil životní styl Čechů a prodloužila se doba dožití. Dnešní šedesátníci jsou aktivní lidé, kteří často cestují, užívají si penze, mnohdy částečně ještě pracují a přitom stále vychovávají nezletilé potomky. To vše jsou argumenty pro to, aby i v tomto věku mysleli na rizika jako invalidita či smrt, uzavírá průzkum.