Auto z bazaru? I zboží z druhé ruky můžete reklamovat

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Autobazar AAA Auto v Čestlicích
AAA Auto
3
Fotogalerie

Na koupi bazarového zboží se dá ušetřit. Výměnou za nižší cenu na sebe kupující bere riziko určitého opotřebení věci. I věci zakoupené z druhé ruky ale můžete reklamovat.  

Koupě od podnikatele nebo soukromníka?

Nejčastěji z druhé ruky nakupujeme auta, počítače a mobilní telefony, ale i kuchyňské spotřebiče, oblečení, anebo třeba knihy. V první řadě je třeba vyhodnotit, zda zboží kupujete od podnikatele, anebo od jiné soukromé osoby.

Při koupi od podnikatele máte jednoznačně lepší právní postavení. „V případě nákupu od podnikatele jste jako kupující mnohem lépe chráněni a zboží můžete reklamovat téměř ve stejném režimu a se stejnou vymahatelností, jako kdybyste kupovali zboží nové,“ vysvětluje ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová.

Prodávající podnikatel může také smluvně zkrátit dobu odpovědnosti za vady, ne však na dobu kratší než polovina zákonné doby. Odpovědnost za vady tak bude minimálně 12 měsíců.

I soukromník odpovídá za vady zboží, ale zákon nestanoví žádnou lhůtu pro vyřízení reklamace. Zatímco na činnost prodávajícího podnikatele dohlíží různé dozorové orgány, například Česká obchodní inspekce, pokud odpovědnost neuzná prodávající soukromník, nezbývá vám než se s nárokem obrátit na soud.

„Dejte si pozor na bazary, které fungují pouze na principu zprostředkování. Zboží totiž nekupujete od bazaru, který provozuje podnikatel, nýbrž zpravidla přímo od nepodnikající fyzické osoby. Na to však musíte být upozorněni. Práva z vad pak budete uplatňovat vůči prodávajícímu, nikoliv bazaru,“ upozorňuje Hekšová.

Na vady vás prodávající musí upozornit

Podle občanského zákoníku je prodávající vždy povinen upozornit kupujícího na vady věci, o nichž ví. Při nákupu bazarového zboží můžete reklamovat pouze vady, které nejsou běžným opotřebením odpovídajícím jeho stáří.   

„Pokud si například koupíte rok starý notebook, na kterém se bude vybíjet baterie o třetinu rychleji než nová, jedná se o standardní snížení její výkonnosti, které vám potvrdí většina odborníků v dané oblasti. Pokud by však baterie měla v té době nulovou kapacitu, jednalo by se o vlastnost, kterou jste nemohli očekávat, pokud jste na ni nebyli upozorněni,“ upřesňuje Eduarda Hekšová.

Kdy můžete odstoupit od smlouvy?

U použitého zboží přichází jako způsob nápravy v úvahu buď oprava, anebo přiměřená sleva z ceny. Výměna za stejně opotřebované zboží zřejmě nebude reálná. Podle § 2106 odst. 1 občanského zákoníku může kupující odstoupit od smlouvy, je-li vadné plnění podstatným porušením smlouvy. O tom, jaké vlastnosti musí mít použitá věc a kdy může kupující od smlouvy odstoupit rozhodoval Nejvyšší soud ČR v rozsudku 33 Cdo 3235/2020.

V uvedeném případě byla uzavřena mezi dvěma soukromými osobami kupní smlouva na koupi ojetého automobilu z roku 2002 s nájezdem 237 912 km. Prodávající ujistil kupujícího, že auto má nové brzdy, přitom neoznámil žádné vady.

Po převzetí automobilu kupující hned při první delší jízdě zjistil únik chladící kapaliny a nefunkční alternátor. Servisní prohlídka také prokázala, že brzdový mechanismus je značně opotřebovaný. Kupující se rozhodl odstoupit od smlouvy, prodávající to však odmítl.

V soudním sporu o povaze opotřebení vypovídal znalec. Důvodem úniku chladicí kapaliny bylo dle jeho vyjádření pravděpodobně prasklé těsnění pod hlavou motoru. Znalec uvedl, že tato vada není projevem opotřebení, ale spíše namáhání vlivem vysokých teplot a tlaku. „Spolu s nefunkčním alternátorem se jedná o vadu, která znemožňuje provoz vozidla. Ohledně vady brzd, spočívající v opotřebení tlouštěk činných ploch brzdových kotoučků a destiček, znalec zjistil, že jejich stav neodpovídá tvrzení žalovaného o jejich výměně,“ konstatuje v odůvodnění rozsudku Nejvyšší soud.

Běžné opotřebení nelze považovat za vadu. Z rozhodnutí ale vyplývá, že takové obvyklé opotřebení musí odpovídat stáří vozidla, životnosti, počtu najetých kilometrů a běžným podmínkám a způsobu užívání. Kupující byl v sporu úspěšný, protože v důsledku vad nebyl automobil provozuschopný. Ani použitá věc tak nesmí mít vady bránící jejímu užití v souladu s kupní smlouvou.