Benefity: Zajímavé jsou už i ve výrobním segmentu

prezentace, kariéra, manažer

prezentace, kariéra, manažer Zdroj: profimedia.cz

kariéra a vzdělání
2
Fotogalerie

Ve výrobním segmentu se potýkají s velkým nedostatkem pracovníků. Na jednoho uchazeče připadnou tři pracovní místa. Proto musí zaměstnavatelé nabízet nejrůznější benefity. Ať už jde o navyšování mezd, štědré náborové příspěvky a nefinanční benefity.

„Firmy z výrobního segmentu tedy musí o lidi doslova zabojovat, a to ať už zajímavými finančními odměnami, anebo nadstandardními a dříve zcela nevídanými výhodami,“ říká Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment.

Příspěvek za nového koně

V některých firmách můžete dostat příspěvek až 15 tisíc korun za to, že jim dovedete nového zaměstnance. Nový zaměstnanec zase může dostat příspěvek náborový, ty se u dělnických pozic pohybují okolo 10 tisíc korun, u kvalifikovanějších až 20 tisíc korun. V některých výrobních závodech se dokonce každý měsíc losují peněžité výhry, které mohou dosáhnout až na 100 tisíc korun.

Příspěvky na dojíždění a bydlení

Příspěvek na dojíždění do práce už také není výjimkou. Doplňuje ho i příspěvek na bydlení. Ten je často ve výši 100 procent nákladů.

24 hodinové školky

Firemní školky už najdeme ve spoustě firem. Některé z nich mají dokonce otevřeno 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Děti chodí do školky podle toho, jak má jejich rodič směnu. Tím podle Grafton Recruitment podpora rodin s dětmi nekončí, některé firmy nabízejí i službu Tetička, v rámci níž certifikované chůvy děti hlídají, vyzvedávají ze školy anebo třeba vodí do kroužků. V tomto případě si obvykle zaměstnanci hradí 50 procent nákladů, i tak jde však o velmi vítaný benefit.

Zdravotní benefity

Firmy tradičně poskytují zdarma sportovní aktivity, nyní stále častěji doplněné o nutričního poradce. Některé firmy zavádí pro své dělníky i fitness čtvrthodinky v průběhu pracovní doby, aby tím eliminovaly bolesti v zádech svých lidí.

„Nejvíce na trhu ve výrobním segmentu chybí operátoři výroby, svářeči, seřizovači, obráběči, konstruktéři, elektromechanici a elektroinženýři,“ říká Jitka Součková a dodává: „Protože se v tomto segmentu letos očekává zhruba 10procentní růst volných pozic, dá se předpokládat, že boj firem o lidi ještě zintenzivní.“