Brigádníci raději sedí v kanceláři, manuálně se jim pracovat nechce

.

. Zdroj: Shutterstock

V letošním roce je málo pracovních míst pro brigádníky. Ale i zájem o brigády je nižší. Mladí lidé navíc moc nestojí o práce, kde musí pracovat rukama. Berou raději místa v kancelářích. Nejčastější mzda brigádníků je 120 korun na hodinu.

O sezónní pracovníky mají největší zájem ve výrobě, těžkém a automobilovém průmyslu, dále pak ve skladech. „Pozornost brigádníků v těchto případech mohou přitáhnout pouze nadprůměrné mzdové podmínky, nejlépe od 150 korun na hodinu výše,“ říká Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment. Problém je i v tom, že brigádníci často odmítají vícesměnný provoz.

Pouze v Praze může být problém sehnat brigádu

Jenom v hlavním městě můžete mít problém najít brigádu. Stejně jako ve zbytku měst je i tady největší zájem o brigády v administrativě bez angličtiny a o práci na recepci. Hodinová mzda je zde mezi 120 a 200 korunami. Maximální sazbu ale získáte pouze na pozicích, kde chtějí znalost dvou cizích jazyků.

Dostatek uchazečů hlásí i Plzeňsko. V Brně, na Liberecku a Královéhradecku naproti tomu zájem ze strany brigádníků výrazně poklesl. Na vině je distanční výuka. Díky ní si studenti mohli najít celoroční brigády.

Mzdy stagnují

Mzdy brigádníků již druhým rokem zůstávají nezměněné. Například na Ostravsku si brigádník v závislosti na oboru letos vydělá 95 až 150 korun, na Brněnsku 120 až 160 korun, na Královéhradecku 110 až 135 korun, na Olomoucku 100 až 130 korun.