Kdy má zaměstnanec nárok na uvolnění pro práci na dětském táboře?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anna Samoylova

Při splnění zákonných podmínek má zaměstnanec, který se stará o děti a mládež na táboře, nárok na pracovní volno a náhradu mzdy. Jedná se totiž o překážky v práci z důvodu obecného zájmu. Jak dlouho trvá pracovní volno? Kdo proplatí zaměstnavateli tyto výdaje?  

V zákoníku práce jsou vyjmenovány činnosti, které musí zaměstnanec na dětském táboře nebo soustředění vykonávat, aby mu vznikl nárok na legislativní výhody. Nejčastěji se jedná o činnosti vedoucího táboru, zástupce vedoucího pro věci hospodářské a zdravotní, oddílového vedoucího, vychovatele či instruktora.

„Pracovní volno samozřejmě nenáleží po dobu celých prázdnin, ale nejvýše 3 týdny v kalendářním roce a zaměstnanec musel před uvolněním pracovat soustavně a bezplatně s dětmi nebo s mládeží nejméně po dobu jednoho roku,“ doplňuje Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Mazars.

Vážné provozní důvody vystavují stopku

Nárok na pracovní volno a náhradu mzdy nevzniká, pokud tomu brání vážné provozní důvody zaměstnavatele. „Ideální samozřejmě je, když zaměstnanec se zaměstnavatelem komunikují a plní si své povinnosti, případný soudní spor je zpravidla to poslední, co si zaměstnanec a zaměstnavatel přejí,“ dodává Gabriela Ivanco.

Akci nemůže požádat kdokoliv

Nárok na pracovní volno má zaměstnanec splňující výše uvedené zákonné podmínky pouze v případě, že akci pořádá právnická osoba, která je zapsána ve veřejném rejstříku právnických a fyzických osob po dobu nejméně 5 let a práce s dětmi a mládeží je její hlavní náplní. „Případné kamarádské tábory rozhodně tyto podmínky nesplňují a dospělí účastníci v těchto případech musí čerpat klasickou dovolenou,“ upřesňuje Gabriela Ivanco.

Jak vysoká je maximální náhrada mzdy?

Zejména zaměstnanci s velmi vysokou hrubou mzdou by měli počítat s tím, že částka náhrady mzdy náleží v délce maximálně jednoho týdne a je finančně omezena. Maximální výše náhrady mzdy nebo platu činí výši průměrné mzdy v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí předcházejícího roku, pro rok 2023 je směrodatná průměrná mzda z roku 2022 ve výši 39 306 korun. „V případě čerpání pracovního volna v rozsahu dvou týdnů náleží tedy v praxi náhrada mzdy za týden,“ sděluje Gabriela Ivanco.

Kompenzace pro zaměstnavatele

Zaměstnavatelé, kteří poskytují zaměstnanci náhradu mzdy z důvodu plnění činností na táboře pro děti a mládež, mají nárok na úhradu vyplacené náhrady od České správy sociálního zabezpečení. Pro vyřízení této administrativy existuje speciální formulář a zaměstnavatel musí doložit splnění všech zákonných podmínek.

Pro účely proplacení náhrady mzdy komunikují zaměstnavatelé s pobočkou Okresní správy sociálního zabezpečení dle místa svého sídla, stejně jako je tomu pro účely placení sociálního pojištění.