Kolik stojí čerstvý vysokoškolák či vysokoškolačka

Vysoká škola ekonomická

Vysoká škola ekonomická Zdroj: Vysoka skola ekonomicka

Anglo-americká vysoká škola v Praze
ilustrační foto
3
Fotogalerie

Jestliže rodiče kupříkladu prvňáčka potřebovali v září finanční rezervu na pořízení všeho vybavení v minimální výši necelých šesti tisíc korun, platby obědů a kroužků, pak rodiče budoucího vysokoškoláka potřebují minimálně dvojnásobek.

Velkou položkou v rozpočtu jsou náklady na bydlení. Může se i ukázat, že dostupné bydlení v místě školy, je nákladnější než třeba dojíždění. Citelnou finanční úlevu v této oblasti studentovi nabídl stát, který dává slevu na jízdném ve výši 75 procent všem žákům středních a vysokých škol. A kupříkladu ve Středočeském kraji mají jízdné žáci a studenti docela zadarmo.

Možností jsou i vysokoškolské koleje, ale i ty něco stojí. Ceny za jednolůžkový pokoj začínají na 110 korunách za noc, dvoulůžkový pokoj na 95 korunách, třílůžkový na 75 korunách a čtyřlůžkový pak na 59 korunách za noc. Ceny jsou za jedno lůžko při době ubytování delší než 301 dní. Při využití ubytování na vysokoškolské koleji kratší než 300 dní se ceny postupně zvyšují.

Obecně se dá říci, že cena ubytování na vysokoškolské koleji začíná na 1 900 korunách za měsíc, pokud se student smíří se čtyřlůžákem, který je vzdálenější od centra. Ceny jsou bez záloh na vodu a energii, což je 500 korun za měsíc. Zajímavé je, že ceny se zvyšují podle lokality koleje, tedy čím vzdálenější od centra města, tím je cena nižší.

Studenti mají možnost si pronajmout dokonce nadstandartní jednolůžkové pokoje, kde cena při 301 a více nocí přijde studenta na 250 korun za noc. Takový pokoj je se sociálním zařízením.

Problém může pro studenta nastat ve chvíli, kdy je mu žádost o kolej zamítnuta pro nedostatek místa, protože vysokoškoláků rok od roku přibývá a o koleje je především v prvních a druhých ročnících velký zájem. Pak si musí student poradit sám a začít hledat ubytování v soukromí.

Velkou výhodou je, když si ubytování hledá více spolužáků, protože například byt 2 + 1 ve středním pásmu (dostupnost do centra) o výměře 55 m2 se dá sehnat za 18 500 korun vč. poplatků za služby s podmínkou pronájmu minimálně 12 měsíců, což je za 4 625 korun na osobu. Starosti může studentovi přinést požadovaná kauce, která může být ve výši jednoho až tří nájmů.

Náklady na stravu

Dalším podstatným výdajem je strava. Studenti mohou využívat takzvané vysokoškolské menzy jak pro snídaně, tak obědy i večeře. Každý student si může vybrat z nabídky hotových jídel v ceně kolem 10 korun za polévku a 50 korun za hlavní jídlo v závislosti na nákladech pokrmu (odlišnosti v jednotkách korun).

Snídaně stojí studenta kolem 20 korun a večeře kolem 35 až 50 korun. K dispozici mají studenti na svých fakultách také bufety s nabídkou nápojů, obložených baget, chlebíčků i jogurtů. Ceny pokrmů pro studenty (denní/prezenční) veřejných vysokých škol jsou dotovány ze státního rozpočtu, a proto jsou velmi přijatelné a studium se tak stává finančně dostupnější. Rodiče ale musí i tak počítat s částkou za stravu minimálně 2 500 korun na měsíc.

Brigáda je zdravá

Podle psychologů i personalistů by si vysokoškoláci měli uvědomovat to, že už nejsou děti, ale dospělí lidé, kteří se rozhodli prohloubit své vzdělání a tím také zvýšit svou hodnotu na pracovním trhu. Podle mnohých z nich je navíc i zdravé, když je sto student oželet komfort a alespoň na některé své náklady něco přispět nebo je pokrýt vlastními silami.

TIP: Spočítejte si svou čistou mzdu s naší kalkulačkou

Autor je finančním poradcem ze společnosti Partners.