Ministerstvo chystá úlevu pro malé živnostníky, chce jim ušetřit peníze i papírování

Peníze

Peníze Zdroj: profimedia.cz

živnostník
Živnostník ještě žije. Tradiční řemesla a výroby jsou na řeckém trhu pořád, ale podnikatele dusí nové daně a odvody
Andrej Babiš a Alena Schillerová o brífinku (15. května 2017)
Alena Schillerová
Alena Schillerová
7
Fotogalerie

Ministerstvo financí oznámilo, že chystá návrh, podle kterého by drobní živnostníci zaplatili 5 500 korun měsíčně a dál se nemuseli o nic starat.

Ministerstvo financí (MF) začalo pracovat na změně zákona, který má ulevit drobným živnostníkům s ročním příjmem do jednoho milionu korun. V praxi by měli možnost platit měsíčně jednu paušální platbu a tím se „vyzout“ z papírování. Konkrétně získají možnost se prostřednictvím jedné paušální platby zbavit povinnosti přiznávat na třech různých formulářích daň z příjmu, sociální pojistné a zdravotní pojistné.

Paušální daň má být placena měsíčně jedinou platbou. Zahrnovat bude minimální základy pro sociální a zdravotní pojištění pro příslušný rok (tj. částky, které již nyní všichni poplatníci povinně platí) a částky 500 korun. Celková výše tohoto paušálního odvodu by se v závislosti na vývoji průměrné mzdy měla v příštím roce pohybovat v rozmezí 5 400 až 5 500 korun měsíčně.

Poplatníkovi, který by se pro tento jediný odvod rozhodl, by se tak výrazně snížila administrativa. Odpadla by mu například povinnost podávat daňové přiznání a také by u něj zcela postrádala smysl případná daňová kontrola. Pro mnoho živnostníků by to znamenalo, že by si už nemuseli např. platit účetní služby, čímž by ročně ušetřili další peníze.

Dle údajů MF je v ČR je evidováno celkem 514 000 OSVČ, které mají příjem pouze z podnikání. Z nich 422 000 má roční příjem nižší než jeden milion korun.