Novinky 2018: Rodiny s dětmi si polepší, od června platí nová dávka dlouhodobé ošetřovné

...

... Zdroj: Shutterstock

...
2
Fotogalerie

Rok 2018 přinese několik novinek, které ovlivní finanční situaci rodin s dětmi. Ať už jde o zvýšení daňové slevy na první dítě, vyšší rodičovský příspěvek u rodin s vícerčaty nebo otcovskou dovolenou. Poroste také průměrná mzda, a tak si pojištěnci jak na zdravotním, tak na sociálním pojištění připlatí. Změny pojištěnce čekají i v rámci nemocenského pojištění.

„Průměrná mzda v Česku se v příštím roce zvýší ze současných 28 232 korun na 29 979 korun. Vzroste i minimální mzda, a to z 11 000 korun na 12 200 korun. Pro osoby samostatně výdělečně činné se minimální zálohy na zdravotní pojištění zvednou o celých 118 korun měsíčně, tedy na 2024 korun. Zvedne se i výše minimálních měsíčních záloh na sociální pojištění, a to ze současných 2061 korun na 2189 korun,“ uvádí Blanka Štarmanová, daňová poradkyně firmy Tax Vision.

Od nového roku si pak polepší i pojištěnci při déle trvající pracovní neschopnosti. Od 1. ledna 2018 činí sazba pro nemocenské při trvání pracovní neschopnosti nebo karantény: 60 procent od 15. do 30. dne, 66 procent od 31. do 60. dne, 72 procent od 61. dne Do konce minulého roku přitom platilo, že pojištěnec čerpal po celou dobu nemoci dávku ve výši 60 procent denního redukovaného vyměřovacího základu.


Kolik dostanete na ošetřovném, zjistíte z kalkulačky


Otcovská dovolená

Na tolik diskutovanou otcovskou dovolenou budou mít nárok novopečení otcové. Pochopitelně musíte být otcem dítěte, abyste této nemocenské dávky mohl využít, respektive musíte být zapsáni v rodném listě. Dále se otcovská vztahuje na tatínky, kteří dítě převzali do péče, která nahrazuje péči rodičů.

Tato nová týdenní dávka bude vyplácena z nemocenského pojištění a otec dostane 70 procent vyměřovacího základu svého platu. Bude to stejné jako u výpočtu peněžité pomoci v mateřství. Na dávku tak budou mít nárok zaměstnaní, ale i podnikatelé, kteří si platí dobrovolné nemocenské pojištění.

Nemocenské pojištění musí být placeno minimálně tři měsíce před nástupem na nemocenskou. Nastoupit na otcovskou dovolenou bude muž moci v období šesti týdnů po narození potomka. Tuto týdenní dovolenou nebude možné přerušovat. Novela zákona o nemocenském pojištění začne platit od 1. února 2018. Dávku ale budou moct pobírat i otcové, jimž se dítě narodilo 6 týdnů před tímto datem.

„V rámci nemocenského pojištění bude k 1. červnu 2018 zavedena také dávka dlouhodobého ošetřovného. Oproti dosavadní dávce na krátkodobé ošetřovné se doba poskytování prodlouží až na 90 dní. Mezi příjemci nově budou i členové z širšího rodinného okruhu. Dávka je navíc lépe dostupná i osobám samostatně výdělečně činným,“ vysvětluje Blanka Štarmanová.

Vyšší rodičovský příspěvek u vícerčat

Od roku 2018 budou moct rodiče vícerčat dostávat rodičovský příspěvek v celkové výši 330 tisíc korun. Nyní to je stejná částka jako u jednoho dítěte, tedy 220 tisíc. „Pokud rodiče chtějí uplatnit nárok na vyšší rodičovský příspěvek na vícerčata, musí podat novou žádost, kde uvedou všechny společně narozené děti. Pokud už rodiny s vícerčaty částku 220 tisíc vyčerpaly, ale dětem nejsou ještě 4 roky, mohou si znovu požádat o rodičovský příspěvek a čerpat ho až do celkové výše 330 tisíc korun (nebo do 4 let věku dětí),“ vysvětluje Petr Habáň, tiskový mluvčí MPSV.

Školkovné

Pokud jste zaměstnancem a během roku odvádíte z hrubé mzdy zálohovou daň z příjmu, máte nárok na uplatnění školkovného. Za letošní rok můžete uplatnit slevu až 11 tisíc, v roce 2018 částka vzroste na 12 200 korun na každé dítě. Je třeba dodat, že vám nebude navrácena celá tato částka, ale pouze taková, jakou jste skutečně zaplatili na nákladech za školkovné (tedy bez stravného, atd.).

Pokud je tedy školkovné například 100 korun měsíčně, bude vám vyplacena daňová vratka ve výši 1200 korun. Školka vám musí vystavit potvrzení, kde bude uvedena částka, kterou jste za uplynulý rok zaplatili.

Daňové zvýhodnění na první dítě

V poslední době se daňové zvýhodnění na dítě zvyšovalo hned několikrát. Vždy ale jen na druhé a další dítě. Po dlouhé době se zvýší i daňové zvýhodnění na první dítě. A to o 150 korun měsíčně. Uplatníte si tedy slevu ve výši 15 204 korun ročně. Na druhé dítě bude daňová sleva 19 404 korun, na třetí a další 24 204 korun. Tedy stejná jako je nyní.

Na druhou stranu ale dochází od roku 2018 ke zpřísnění podmínky pro vyplacení daňového bonusu, záporné daně. Stát vrátí poplatníkovi peníze pouze tehdy, když daňová sleva na děti je vyšší než daň, kterou má poplatník zaplatit. Poplatník ale musí vydělat ročně aspoň šestinásobek minimální mzdy.

Od roku 2018 se do limitu příjmu nebudou počítat příjmy z nájmu a kapitálového majetku. V některých případech tak dojde k tomu, že daňový bonus už nebude možné vyplatit.


Kdo má nárok na dlouhodobé ošetřovné? ZDE >>>