On-line práce jsou na vzestupu

Ceny stavebních prací zdražují

Ceny stavebních prací zdražují Zdroj: Shutterstock

Vzestup digitálních technologií ovlivňuje nejen náš osobní život, ale i ten pracovní. Stále častěji spolu ve firmách komunikujeme on-line. Zaměstnavatel nám takto hlídá pracovní dobu, vzdáleně probíhají porady i školení.

Přelomová, i když málo zmapovaná oblast je pak zaměstnávání přes on-line platformy. Zde je všechen styk pracovníků, zprostředkovatelů práce a klientů přes síť.

„Přes on-line platformy se dnes domlouvají nejčastěji domácí opravy, úklid, taxislužba, hlídání dětí, kadeřnické, masérské a podobné osobní služby nebo turistický pronájem. Tyto činnosti fungovaly i v minulosti, jen nepoměrně obtížněji. Vyhledávání informací a navázání kontaktu trvalo delší dobu. IT technologie zde umožnila rychlejší sdílení informací, především o poptávce a nabídce, což často přineslo zcela novou kvalitu služeb,“ uvádí měsíčník Statistika&My.  

On-line práce lidé většinou nepovažují za zaměstnání, ale jenom za přivýdělek. On-line platformy jsou pro ně na pomezí zábavy. Pro určitou skupinu  lidí je ale on-line platforma jediným zdrojem příjmů. Problém je v tom, že tito lidé se pohybují v šedé zóně. Tedy nejsou pod kontrolou státu. Jejich příjem není evidován a zdaňován.

Pokud tito lidé onemocní nebo jdou do důchodu, mohou nastat problémy. Také z hlediska statistiky jsou tito lidé nepodchyceni. Ve standardních ukazatelích o práci, jako je například míra zaměstnanosti, se adekvátně neobjevují.

On-line práce jsou náhodné

V České republice má zkušenosti s on-line prací spousta lidí. 28,5 procenta lidí odpovědělo, že něco takového dělá nejméně jednou týdně, dalších 15,6 procenta méně často. 21,7 procenta lidí si takovou práci hledalo. I když neúspěšně. Ukázal to průzkum ve 13 evropských státech provedený pod vedením statistiků z University of Hertfordshire. Samotní výzkumníci poukazují na fakt, že mnohem rozšířenější jsou přivýdělky on-line ve státech s nižší mzdovou úrovní.

Naše republika je s těmito čísly na vrcholu. Vzhledem k tomu, že v Česku je ve srovnání třeba s Německem ve standardních zaměstnáních třetinová mzdová úroveň, je motivace k přivýdělku na síti podstatně větší u Čecha než u Němce.