Pojištění dlouhodobé péče může dát lidem jistotu důstojného stáří

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Pro koho není stanoven minimální vyměřovací základ?
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Nedostatečné kapacity v sociálních službách jak pobytových, tak terénních mění v posledních letech postoj české populace ke zdravotnímu, respektive ke zdravotně sociálnímu připojištění. Zřetelně si to uvědomují už i komerční pojišťovny.

Zatímco ještě před několika lety připojištění ve vazbě na služby takzvaného zdravotně-sociálního pomezí považovala většina lidí za zbytečné, nyní by takovou nabídku krytí rizik spojených s omezenou zdravotní kondicí přivítala. Vyplývá to z průzkumu České asociace pojišťoven (ČAP) z přelomu letošního dubna a května.

Podle jeho výsledků by devět z deseti lidí uvítalo více typů komerčního zdravotního připojištění. A nikoho asi nepřekvapí, že největší zájem panuje právě o připojištění dlouhodobé péče při nesoběstačnosti. Takový typ pojištění by si sjednalo 53 procent respondentů.

„Nesoběstačnost v případě invalidity či jiných onemocnění je již dnes velkým problémem, který klade velkou fyzickou, psychickou i finanční zátěž na rodinné příslušníky. A situace se bude i nadále zhoršovat,“ říká k výsledkům průzkumu zástupkyně ředitele ČAP Helena Zavázalová.

Podle odhadů odborníků z ČAP se vlivem stárnutí populace v následujících 20 letech zdvojnásobí počet lidí, kteří se o sebe nedokáží sami postarat. A dobře už si současný demografický trend i jeho dopady do zdravotního a sociálního systému uvědomuje široká veřejnost. Právě pojištění pro případ dlouhodobé péče a nesoběstačnosti vyšlo ve zmiňovaném průzkumu jako to, o které mají lidé vůbec největší zájem. Obecně by ho uvítalo 69 procent respondentů. 

„Z dnešních přibližně 360 tisíc osob se kolem roku 2060 dostaneme na 1,1 milionu lidí pobírajících příspěvek na péči. Nedostatek kapacit i financí se bude dále prohlubovat a bude potřeba do systému dostat nové zdroje,“ říká pojistný analytik ČAP Petr Jedlička.

Česká populace by vedle pojištění dlouhodobé péče dále ocenila i nabídku připojištění zdravotnického materiálu a pomůcek. Možnost připojistit je připouští 37 procent dotazovaných a zájem o takové pojištění by mělo 26 procent. Skokově vzrostl zájem o pojištění stomatologické péče a porodnictví. Jeho nabídku by uvítalo 36 procent respondentů. Přičemž zájem o komerční připojištění zubní péče a porodnictví vykázal devítiprocentní meziroční posun. Obě služby by si připojistila necelá třetina dotazovaných.

Na poptávku reagují již první pojišťovny

Řešení, jak zvládnout zajištění důstojného stáří pro osoby s omezenou schopností se o sebe postarat, nabízí soukromý sektor formou nabídky připojištění ke stávajícímu státnímu sociálnímu a zdravotnímu pojištění. Ovšem nikoli formou čerpání měsíčního či jednorázového finančního plnění, ale zajištěním potřebné sociální služby.

„Pojištění dlouhodobé péče má zajistit klientům sociální služby, ať už mobilní, nebo pobytové, pokud jejich zdravotní stav neumožňuje se o ně postarat. Obecně se nejedná o neznámé pojištění,“ přibližuje princip pojištění dlouhodobé péče ředitel pojišťovny Simplea Martin Švec.

Podle něj takový produkt dnes některé pojišťovny nabízí. Ovšem s jednou zásadní nevýhodou. Klienti jako plnění dostávají právě finanční prostředky, nikoli danou sociální službu.

„A jelikož je poptávka po těchto službách podstatně větší, než je nabídka, tak vlastně lidé mohou tyto prostředky jen obtížně využít,“ vysvětluje.

Na určitou mezeru ve způsobu plnění z pojištění dlouhodobé péče se nyní snaží reagovat i pojišťovna Simplea. Její pojistní analytici připravují produkt, kde klientům zajistí přímo danou sociální službu.

„A v tom se chceme právě odlišit od konkurence,“ dodává Martin Švec.

Tvrdí, že právě vtažením soukromého sektoru a současně ve spolupráci a s podporou státu má Česko jedinou možnost, jak zvládnout následky demografického vývoje. Čísla a jejich projekce totiž hovoří jasně. Počet lidí, kteří tyto služby budou potřebovat, rapidně roste.

„Když to porovnáme s minimálním nárůstem dostupných kapacit v posledních letech, máme co dělat, abychom danou situaci zvládli,“ říká závěrem Martin Švec.