Průzkum: Skoro dvě třetiny Čechů cítí v práci stres a vyčerpání

práce ve stoje

práce ve stoje Zdroj: Bloomberg

práce ve stoje
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Šedesát procent Čechů si stěžuje na velké množství práce. Tyto věci spolu s nízkou mzdou mohou být i důvodem pro odchod ze zaměstnání. Vyplývá to z analýzy pracovního trhu agentury Grafton Recruitment.

Stres má pochopitelně vliv i na produktivitu práce. „Až 60 procent Čechů si dnes stěžuje na velké množství práce, nejčastěji jsou to ženy a lidé se základním vzděláním. Právě tato skupina pak obvykle cítí i stres a vyčerpání. Z naší analýzy vyplývá, že pouze 14 procent lidí v práci stres nepociťuje,“ říká Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment.

Z analýzy vyplynulo, že častým stresem trpí skoro pětina Čechů, polovina stres cítí občas, ale pravidelně.

Pozitivní stres

Stres nemusí být vždy špatný. Existuje i pozitivní stres. Ten funguje na bázi adrenalinu. Je krátkodobou a vcelku pozitivní věcí. Tento motivující typ stresu někdy zažívá 17 procent respondentů.

„Odolnost vůči stresu je velmi individuální. Obecně však platí, že pokud si zaměstnavatelé chtějí své pracovníky udržet, měli by se snažit nastavit zdravé a příjemné firemní prostředí a kulturu. Pouze zdraví a spokojení zaměstnanci přinesou firmě dlouhodobou prosperitu,“ popisuje Jitka Součková.

Psycholog nebo mindfulness program

Pokud jsou zaměstnanci v pracovním stresu, řešením může být firemní psycholog nebo mindfulness program. Tyto možnosti zatím ale zavádí málo firem u nás. Podle průzkumu Evropské agentury pro bezpečnost práce z roku 2016 pouze 16 procent podniků v zemích Evropské unie uvádí, že využívají psychologa. Na špici ve využívání těchto služeb je Švédsko a Finsko. V těchto zemích interního nebo externího psychologa využívá 60 procent firem, v tuzemsku je to jen 7 procent.