Samoživitelé: Jak bojují v době koronaviru

Samoživitelé často počítají každou korunu (ilustrační foto)

Samoživitelé často počítají každou korunu (ilustrační foto) Zdroj: Raiffeisenbank

.
2
Fotogalerie

Současná situace je těžká pro mnohé. Jednou z nejohroženějších skupin jsou ale bezpochyby samoživitelé.

Podzimní průzkum projektu Vaševýživné.cz ukázal, že se situace okolo pandemie dotkla nějakým způsobem 80 procent samoživitelů. Polovina z nich by situaci nezvládla bez pomoci rodiny nebo přátel. 11 procent z nich už během jarní vlny pandemie přišlo o práci. Polovině těchto rodičů se snížil příjem o částku 3 až 5 tisíc korun, což je pro většinu z nich významná částka v rozpočtu. O 5 až 10 tisíc korun se pak příjem snížil 20 procentům rodičů. 

„Období pandemie s sebou přineslo nejen snahu o úsporu rodičů na všem, co bylo možné: omezení aktivit dětí v průběhu léta, kupovaní levných potravin, ale hlavně šetření na kvalitních a zdravých produktech jako je např. ovoce a zelenina. Na tom se shodlo 40 procent dotázaných. Na druhou vlnu pandemie se 60 procent rodičů samoživitelů nemohlo z finančních důvodů připravit. Celých 14 procent z nich si našlo alespoň další menší přivýdělek,“ komentuje situaci Marie Cicvárek Fléglová, tisková mluvčí programu VašeVýživné.cz.

Zavřené školy i neplacení výživného

Problém se zavřenými školami se dotkl všech rodičů. Pro samoživitele je to ale ještě horší. Nejenže fakt, že skončí na ošetřovném je pro ně obrovská rána do rozpočtu, ale problém je i s výukou. Zatímco na jaře byla online výuka dobrovolná, podzimní je touto formou povinná. „Technické vybavení a internet má ale zajistit rodič, což představuje významný náklad v rodinném rozpočtu,“ dodává koordinátorka projektu VašeVýživné.cz Dagmar Vogtová.

Některé školy poskytují zapůjčení tabletů, někdy i akční připojení od mobilních operátorů. Není to tak ale na všech školách.

Tradičním problémem samoživitelů je neplacení výživného. V tuto chvíli je situace ještě horší než běžně. Z průzkumu dále vyplynulo, že v souvislosti se současnou situací přestali bývalí partneři platit alimenty u 13 procent rodičů.

Kam se obrátit

Jestliže se rodina ocitne na hranici chudoby a neví kudy kam, jako první řešení se nabízí návštěva úřadu práce. Dávek je více, od přídavku na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí, po doplatek na bydlení. V tuto chvíli může nejrychleji pomoci okamžitá mimořádná pomoc.   

„Nově Úřady práce poskytují jednorázovou dávku mimořádné okamžité pomoci (MOP COVID-19), o kterou si mohou žádat lidé, kteří se prokazatelně ocitnou vlivem koronaviru ve finanční nouzi,“ vysvětluje Marie Cicvárek Fléglová.

Nutno ale dodat, že ne každý, kdo požádá, okamžitou pomoc dostane. O mimořádnou okamžitou pomoc zažádalo neúspěšně 10 procent samoživitelů.

Pomocná ruka může přijít i od neziskových organizací. A nejde jen o pomoc finanční, ale třeba i psychickou. Získat mohou hygienické či potravinové balíčky, oblečení či bezplatné konzultace s psychologem.

Pomáhají i potravinové banky

Pomoc lze hledat i u potravinových bank. Ty poskytují potraviny prostřednictvím odběratelských organizací, ne jednotlivcům. V případě samoživitelů je touto organizací Charita České republiky. Charita může osobám poskytnout trvanlivé potraviny, ale i potřebné materiální vybavení.

Ani v potravinových bankách to ale nyní není růžové. „Zaznamenáváme nárůst poptávky v průměru o 30 až 40 procent, ale v některých regionech je poptávka i dvojnásobná. Proto nemáme dostatek potravin. Poměrně dostatečně jsme zásobováni ovocem a zeleninou, jednak díky distribuci školního programu a také díky pravidelným svozům z obchodních řetězců. Zcela nám ale chybí trvanlivé základní potraviny, jako jsou těstoviny nebo rýže. Chybí i konzervovaná jídla nebo polévky,“ uzavírá Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank.