Zaměstnancům může firma zrušit dovolenou. Čtěte, kdy mají nárok na kompenzaci

dovolená, ostrov,

dovolená, ostrov, Zdroj: ctk

Dovolená, moře
Exotická dovolená
3
Fotogalerie

Zaměstnavatel může dle zákona přistoupit ke zrušení dovolené či z ní zaměstnance odvolat. Pracovník však může uplatnit nárok na kompenzaci.

Rozhodnutí o termínu dovolené je ve většině případů na zaměstnavateli. „Dnes už je ale v celé řadě společností běžné, že zaměstnanci sami podávají návrh termínu dovolené zaměstnavateli podle svých preferencí,“ uvádí Ivana Brancuzká, manažerka společnosti Contract Administration.

Zaměstnavatel pak takovou dovolenou může, ale nemusí schválit. V případě, že s ní souhlasí, dle zákona by ji měl písemně potvrdit. Písemné určení dovolené může být totiž zásadní při řešení možných sporů a také při jejím zrušení ze strany zaměstnavatele.

Pouze výjimečné situace

Právo zrušit dovolenou či z ní zaměstnance odvolat má zaměstnavatel ze zákona. „Zákoník práce ale nevymezuje konkrétní důvody, pro které by měl být zaměstnanec z dovolené odvolán nebo okolnosti, za kterých by mělo dojít ke změně určené doby čerpání dovolené. Dá se říci, že má jít o závažné provozní důvody, které není možné vyřešit jiným vhodným způsobem. Jedná se tedy o výjimečné právo, které je proti zneužití ze strany zaměstnavatele chráněno tím, že zaměstnavatel je povinen uhradit náklady, jež tím zaměstnanci bez jeho zavinění vznikly, vysvětluje Jiří Vaněk z tiskového oddělení MPSV.

Pokud tato situace nastane, v některých případech má zaměstnanec nárok na úhradu nákladů spojených se zrušením dovolené či návratem z ní ze strany zaměstnavatele. „Zde je právě důležité, aby měl zaměstnanec dovolenou předem řádně určenou k čerpání. Pokud by totiž musel rušit zaplacený zájezd, který si objednal bez toho, aniž by měl dovolenou písemně schválenou – například pouze jím samotným napsanou v rozpisu dovolených, nevzniká mu nárok na kompenzaci,“ upozorňuje Brancuzká.

Písemně schváleno

Jestliže ale vedení firmy termín písemně schválilo, náleží za takový zrušený zájezd kompenzace. Stejně je tomu i v případě odvolání z dovolené. V takovém případě je zaměstnavatel povinen uhradit veškeré náklady spojené s cestou zpět a uhradit také další náklady spojené se zbytkem dovolené, například storno poplatky.

„Zaměstnavatel má však povinnost zaplatit jen ty náklady, které vznikly v důsledku odvolání z dovolené. Všechny tyto náklady navíc musí být doložitelné. Zaměstnanci by si proto měli řádně schovat všechny účty. K jejich proplacení pak musí zaměstnavatele vyzvat,“ doporučuje Brancuzká. Zároveň doplňuje, že pokud by se stalo, že zaměstnanec není během dovolené k zastižení, nemusí se obávat trestu. Ze strany zaměstnavatele mu za to nesmí být uloženy žádné sankce.