Žil americký sen, teď ho čeká „nejhorší job v Silicon Valley“. Čtěte profil šéfa Alphabetu

Sundar Pichai, nový CEO společnosti Alphabet

Sundar Pichai, nový CEO společnosti Alphabet Zdroj: Profimedia

Sundar Pichai, CEO Alphabet
Sundar Pichai, nový CEO společnosti Alphabet
Nový šéf Googlu Sundar Pichai
Sundar Pichai, nový CEO společnosti Alphabet
Ředitel Googlu Sundar Pichai na slyšení před americkým justičním výborem
8
Fotogalerie

Do čela mateřské společnosti Googlu Alphabet nastupuje Sundar Pichai. Bude se muset vypořádat s antimonopolními úřady či revoltujícími zaměstnanci. Zakladatelé největšího on-line vyhledávače Larry Page a Sergey Brin tento týden oznámili, že z vedení firmy odstupují.

Po finanční stránce je na tom Alphabet stále relativně dobře, přestože jeho poslední kvartální výsledky zaostaly za odhady analytiků. Růst v oblasti online reklamy, která tvoří drtivou většinu výnosů firmy, však zpomaluje. Společnost je tak pod stále větším tlakem, aby našla další nové oblasti, v nichž by mohla expandovat.

Tento tlak bude nyní hlavně na bedrech 47letého manažera indického původu Sundara Pichaie, který bude kromě problémů samotného Googlu řešit také osud jeho mateřské firmy. Server CNBC to označil za „nejhorší job v Silicon Valley”.

Až do této chvíle však Pichaiův životní příběh připomínal americký sen. Své dětství prožil v chudých poměrech v indické provincii Tamilnád. Jeho rodina žila ve dvoupokojovém bytě, kde společně s mladším bratrem spali na podlaze v obýváku, popsala tyto složité podmínky agentura Bloomberg.

Na přelomu 70. a 80. let Pichai vyrůstal v podstatě bez přístupu k technologiím, například telefon si domácnost pořídila až když mu bylo 12. K prvnímu počítači se dostal až na vysoké škole v Indii, popsal v rozhovoru pro CNN. Pichai vystudoval metalurgické inženýrství na Indickém technologickém institutu v Kháragpuru a poté dostal stipendium na prestižní Stanfordově univerzitě v USA.

Letenka do Spojených států tehdy stála víc než roční plat jeho otce, napsala BBC. Na Stanfordu vystudoval materiálové vědy a strojírenství, posléze získal ještě titul MBA na Pensylvánské univerzitě. Pracoval například pro analytickou společnost McKinsey a v roce 2004 nastoupil do Googlu.

Zde se podílel na vývoji prohlížeče Google Chrome nebo aplikací Gmail a Mapy Google. V roce 2013 se stal šéfem divize zaměřené na operační systém pro chytré telefony Android a v říjnu 2015 výkonným ředitelem Googlu.

Tehdy došlo k restrukturalizaci firmy, jež měla za následek mj. vytvoření mateřské společnosti Alphabet. Sundar Pichai nahradil na pozici šéfa Googlu jeho spoluzakladatele Larryho Page, který zaujal obdobnou pozici v Alphabetu. Nyní Pichai Pageovo místo opět přebírá.

“Sundar bude výkonným ředitelem jak Googlu, tak Alphabetu. Bude zodpovídat za vedení Googlu a správu investic,” napsali Larry Page a Sergey Brin ve svém dopise na rozloučenou.

Právě zmiňované investice by se však mohly stát kamenem úrazu. Tato divize Alphabetu sdružuje nejrůznější technologické projekty jako například Waymo (samořiditelná auta), Verily (zdravotnické technologie) nebo Sidewalk Labs (chytrá města).

Vzhledem k relativně saturovanému trhu s online reklamou Alphabet nebude moci donekonečna spoléhat na Google jako na “dojnou krávu”. Malým projektům se však stále nedaří odrazit od země, letos ve třetím čtvrtletí prodělaly 941 milionů dolarů (téměř 22 miliard korun).

Hlavní zdroj financí Alphabetu navíc čelí problémům hned na několika frontách. V Google roste nespokojenost zaměstnanců, vadí jim údajné zametání případů sexuálního obtěžování pod koberec nebo spolupráce vyhledávače s bezpečnostními složkami. Část pracovníků firmu kritizovala i za nyní pozastavený projekt cenzurovaného vyhledávače pro Čínu.

Kromě interních problémů se Google potýká s vyšetřováním amerických úřadů, které zkoumají monopolní postavení korporace. V Evropě už vyhledávač dostal za porušování pravidel hospodářské soutěže pokuty za více než osm miliard eur (204 miliard korun). Nyní Evropská komise vyšetřuje, jak Google nakládá s daty uživatelů.

Samotný Sundar Pichai však s těmito problémy zatím příliš spojován není. Jeho působení ve firmě nepoznamenal jediný skandál a má pověst milého a rezervovaného “geeka”. Oblíbený je i mezi akcionáři. Když se stal ředitelem Googlu, akcie společnosti poskočily o téměř dvě procenta.

Podobný scénář se opakuje i nyní, od úterního prohlášení Larryho Page a Sergeye Brina si akcie Alphabetu připsaly přibližně tři procenta.

Autor je spolupracovník redakce.