Debata na Primě: Pavel míní, že Babiš by byl jako prezident mizerný diplomat. Válkou nestraším, tvrdí šéf ANO

Debata kandidátů na prezidenta Andreje Babiše (vpravo) a Petra Pavla na CNN Prima NEWS

Debata kandidátů na prezidenta Andreje Babiše (vpravo) a Petra Pavla na CNN Prima NEWS Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Debata: Andrej Babiš proti Petru Pavlovi
2
Fotogalerie

Kandidáti na prezidenta Petr Pavel a Andrej Babiš finišují prezidentské kampaně. V debatě na CNN Prima News Pavel prohlásil, že nebýt dotací, Agrofert zaparkovaný Babišem ve svěřenských fondech, by už dávno neexistoval. Babiš na adresu svého protikandidáta řekl, že dalšího náčelníka generálního štábu na Hradě Česko nepotřebuje. Co dalšího v debatě zaznělo, se dočtete níže.   

Na začátku televizního duelu se moderátorka Terezie Tománková zaměřila na covid. Petr Pavel zopakoval, že za epidemie dělal Andrej Babiš jako premiér se svojí vládou chaotická rozhodnutí. „Lidé dostávali rozporuplné informace. Představitelem chaosu je Andrej Babiš,“ řekl.

Připustil zároveň, že současný kabinet Petra Fialy nepostupuje vždy dobře. „Chaosem bych ale kroky vlády za energetické krize nenazval, kvůli této krizi zatím nikdo nezemřel. Chybná byla komunikace kolem dopadu rakety do Polska i další věci,“ dodal Pavel.

Celá debata na Prima CNN News zde:

Video placeholde
Superduel na Primě: Hádky Pavla a Babiše • CNN Prima News

Debata se stočila k válce na Ukrajině. „Celý rok se hovoří o válce. Strašně moc lidí tady straší válkou. Pan Pavel věří, že trvalý mír je iluze,“ míní Babiš. Pavel opáčil, že v krátkém vystoupení Babiše asi dvacetkrát zaznělo slovo válka.  

Moderátorka se ptá, zda není bláhové říkat, že nejsme ve válce, když čelíme kybernetickým útokům. „Já mluvím o míru. Dnes náčelník generálního štábu hovořil o mobilizaci. Já nikoho nestraším,“ odpověděl Babiš.

Expremiér se vrací ke covidu. “Žádný chaos jsem nezpůsobil, ministerstvo zdravotnictví by covid nezvládlo bez pomoci armády. Pane Pavle neurážejte armádu,“ vyzval protikandidáta.

Hádka o „novou totalitu“

Moderátorka chce vědět, zda Pavel nerozděluje Česko na dva světy, z nichž jeden je horší a druhý lepší. „S lidmi, kteří nevyznávají hodnoty, se identifikovat nechci,“ reaguje generál ve výslužbě.

„Je riziko, že vláda ztratí veškeré zábrany. Máme jeden svět, a tím je Česká republika, kterou pan Pavel rozděluje. Říká, že naši voliči jsou nedemokratičtí, že jsou chaos, strach a lži,“ kritizuje Babiš.

Pavel namítá, že nikdy nekritizoval voliče ANO, ale „kandidáta za KSČM Babiše“. „Na rozdíl od něho jsem nikdy nespolupracoval s komunistickou Státní bezpečností,“ odráží útok. „Když jsem budoval demokratické struktury, pan Babiš budoval Agrofert s bývalými spolupracovníky StB,“ podotýká.

Přijde řeč na schůzku Babiše s komunistou Josefem Skálou, který se netají svými stalinistickými postoji. Jednání se uskutečnilo minulý týden v Děčíně v místní restauraci za zavřenými dvěřmi. „S panem Skálou jsem žádnou schůzku neměl. Jednal jsem s paní Konečnou. Komunisti mě označili za menší zlo než pana Pavla,“ tvrdí Babiš.

Pavel by zastropoval ceny Agrofertu, Babiš rozdal miliardy z ČEZ

Dostane se i na drahé potraviny a energie. Pavel by podle svých slov měl jednoduché řešení: „Poučil bych se u zkušeného ekonoma pana Babiše a zastropoval bych ceny potravin u Agrofertu,“ nabízí.

Babiš se směje. „Zase vás to špatně naučili. Vyrábíme rohlíky za nižší cenu, než se prodávají, marže jsou u obchodníků. Vláda měla postupovat jako v Polsku,“ reaguje.

Moderátorka namítá, že potraviny zdražují velké firmy a zneužívají tak krize. „Firmy mají vysoké ceny energií, vysoké úvěry. Podnikat v potravinářství je peklo. Proč vyvážíme mléko a dovážíme máslo, proč tečou miliardy do zahraničí?“ ptá se Babiš, za jehož vlády to fungovalo stejně.

Pavel trvá na svém. „Nebýt dotací, Agrofert by tady už dávno nebyl,“ míní. Vysoké ceny elektřiny jsou podle něj způsobeny tím, že ji nelze skladovat, a při nedostatku, se musí kupovat.

„Je šance vykoupit třicet procent ČEZ. Je tam dvě stě miliard korun nerozděleného zisku, které by pomohly lidem,“ říká Babiš.

Podle odborníku by však odkoupení 30procentního soukromého podílu v ČEZ nebylo jednoduché a ani levné. Odhadovaná cena se loni pohybovala od 80 do 200 miliard korun. Zhruba by tedy odpovídala ceně jednoho bloku jaderné elektrárny, nebo by byla ještě vyšší.

Babiš nabízí své služby Fialovi. Zdarma

Andrej Babiš zpočátku tvrdil, že by jako prezident koaličnímu kabinetu ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů se STAN pomáhal. V poslední době by ho však podle svých slov zastavil. Přesto v debatě řekl, že by jako prezident dělal zadarmo poradce premiérovi Petru Fialovi.

„Nejsou léky, radil bych také se sociálními dávkami. Byl jsem čtyři roky předseda vlády,“ vyzdvihuje. „Nemluví ale s nikým, nemluví s námi. Byl jsem třikrát za premiérem Fialou, ale on se mnou nemluví. Poradil bych mu, je politolog, nerozumí ekonomice,“ pokračuje Babiš.

Oproti tomu Pavel by jako prezident považoval za nejdůležitější dosahování konsenzu. „Musí být oboustranná snaha hledat řešení, ne jít vládě po krku,“ připomíná výrok někdejšího premiéra a nyní končícího prezidenta Miloše Zemana.

Robot a mizerný diplomat

Moderátorka by ráda věděla, co pozitivního by kandidáti mohli říct o tom druhém.  

„Je výborně vycvičený, odpovídá jako robot. Nepotřebujeme dalšího náčelníka generálního štábu na Hradě, aby nás strašil válkou,“ rýpe Babiš.

Pavel na svém soupeři oceňuje především to, s jakou pracovitostí se věnoval množení svého majetku a vlivu. „Také jsme viděli, jak kvalitní je manažer a diplomat,“ dodává Pavel s poukazem na nedělní výrok Babiše, že by v případě útoku na Polsko nebo pobaltské státy neposlal do těchto zemí české vojáky na pomoc. Babiš se za svůj výrok omluvil, v Polsku žehlil jeho slova prezident Zeman.  

VIDEO: Babiš: Chodí mi výhrůžky smrtí, ruším kontaktní kampaň

Video placeholde
• ČTK

Prezidentské volby na E15.cz:

Druhé kolo | | Sčítání hlasů a výsledky | Andrej Babiš | Petr Pavel | Jak volit | Kde volit | Volební lístky | Voličský průkaz | Srovnání kandidátů | ONLINE zpravodajství | Prezidentské volby 2023 | Kandidáti | Sázky | Debaty - TV program | Inaugurace 2023 | Mapa voleb 2023