Češi platí za elektřinu víc, než Slováci. Ušetří jen ti, kteří mají vysoký odběr

.

. Zdroj: BOHEMIA ENERGY

..
Srovnání cen elektřiny ČR x SR
Srovnání cen elektřiny ČR x SR
Srovnání cen elektřiny ČR x SR
Ilustrační foto
15
Fotogalerie

Při malém odběru je výhodnější mít postavený domek pod Tatrami než na Šumavě. Naopak, pokud lidé elektřinou topí, zaplatí méně v Praze než v Bratislavě.

Zdražování elektřiny pálí každou domácnost, kvůli nejrůznějším poplatkům (složkám), které cenu elektřiny tvoří však menší spotřeba nutně neznamená nižší účet, respektive nižší cenu za jednotku. Pokud máte nízkou spotřebu, nastává paradoxní situace, příklad: spotřebujete pětkrát méně, než soused, ale zaplatíte polovinu toho, co on...

Tohoto paradoxu si všímá i srovnávací portál Ušetřeno.cz, který analyzoval ceny elektrické energie u nás a na Slovensku v čase. Srovnání není absolutní, záleží právě na spotřebě.

Při srovnání cen elektřiny v zemích EU u průměrné domácnosti (odběr 2,2 MWh ročně) za minulý rok, Češi platili 13. nejdražší proud (210 eur/MWh), zatímco Slováci na tom byli o něco lépe. Jejich elektřina stála 175 eur za MWh a obsadila až 17. příčku mezi nejvyššími cenami evropské osmadvacítky.

Češi platí extra daň, Slováci mají jaderný fond 

Skladba ceny elektřiny na Slovensku a u nás se příliš neliší. DPH je skoro stejné. Silovou elektřinu nakupujeme na stejných energetických burzách. Drobný rozdíl ale najdeme v tom, že slovenské domácnosti jsou osvobozeny od daně z elektřiny, která u nás dosahuje částky 28,30 Kč za MWh, zatímco Češi nemusí platit poplatek do fondu za účelem likvidace jaderného paliva. Ten aktuálně činí 3,27 eur za MWh, tedy 85 Kč.

Částky, které platí český a slovenský odběratel, jsou velmi podobné, až na regulované poplatky za distribuci. Tady záleží na množství odebrané energie za rok. Slovenský systém zvýhodňuje domácnosti s nižším odběrem, naopak český systém tarifů zvýhodňuje spíše domácnosti s velkou spotřebou.

Když se zaměříme na odběratele s vyšší spotřebou od 2,5 až 5 MWh ročně, kam spadají třeba lidé, kteří ohřívají vodu v elektrickém bojleru, Češi i Slováci platili v roce 2018 velmi podobné ceny za energii.

Za 1 megawatthodinu tak zaplatil český odběratel o 7 eur (tj. o 178 Kč) navíc. Při zapojení pomyslné parity kupní síly však není rozdíl tak velký jako absolutní hodnota.

Jak ukazují grafy, při posunu k vyšším ročním spotřebám elektrické energie už je zřejmé, že elektřina je levnější u nás. To znamená, že zejména majitelé přímotopů nebo akumulačního vytápění ve větších objektech zaplatí méně, než kdyby odebírali stejné množství proudu na Slovensku.