Provize realitních kanceláří: Jaké služby byste za ni měli dostat?

Realitní makléř

Realitní makléř Zdroj: profimedia.cz

reality, realitní kanceláře, hypotéky
Domy, realitní kancelář
Ilustrační foto
..
Realitní makléř
8
Fotogalerie

Makléři za své služby berou velmi rozdílné odměny, resp. dodávají velmi rozdílné služby. Se zmatkem okolo provizí nepomohl ani nový realitní zákon, který začal platit letos v březnu. O výši provize taktně mlčí a realitní kanceláře tak mají v nastavování odměn úplně volnou ruku. Strach z drahé provize má přitom podle průzkumu Maxima Reality téměř polovina (43 procent) Čechů. Podle portálu Bezrealitky pak Průměrná realitní provize vyrostla od roku 2010 na 173 tisíc.

Provize můžeme obecně rozdělit do dvou kategorií. Může být pevná, tedy vyčíslená dopředu, nebo se počítá jako procento z kupní ceny. Na pevné ceně se s makléřem dohodnete předem a u druhé čekáte, za kolik se vaše nemovitost prodá a konečnou provizí si tedy nemůžete být jisti do poslední chvíle. Obě varianty mají své výhody. Procenta jsou pro makléře motivační, protože s vyšší kupní cenou vzroste i jejich odměna. U pevné provize zase dopředu víte, kolik zaplatíte. V Česku se provize obvykle pohybuje mezi 3 až 5 procenty.

„O férovosti provize rozhoduje, jaké služby za svoje peníze dostanete. Dávno pryč jsou časy, kdy realitním kancelářím stačilo najít zájemce o koupi. Dnes byste od nich měli vyžadovat odhad tržní ceny, profesionální focení, atraktivní inzerát, vedení prohlídek i zkušené jednání se zájemci. Velká výhoda je, když máte v ceně veškeré právní služby. Z provize se musí pokrýt i platby realitním serverům za inzerci, případně poplatky na katastru a jinde,“ uvádí Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality.

Zásadní je, nenechat se přesvědčit k předčasné platbě provize. Rezervační poplatek se hradí na začátku, ale patřit by měl realitní kanceláři až po podpisu kupní smlouvy. Až tehdy máte garanci, že k prodeji skutečně došlo. Často se přitom stává, že si realitní kanceláře nechají rezervační poplatek jako svoji provizi, aniž by byla podmínka uzavření kupní smlouvy splněna. V momentě rezervace přitom není nic jisté.

2010 versus 2020 a průměrná provize

Dle portálu Bezrealitky dosahovala hodnota průměrného staršího bytu na 1,8 milionu korun, o deset let později to bylo již 4,3 milionů. Prodejní cena nemovitosti přitom určuje výši provize, která se za deset let zvedla o neuvěřitelných 143 procent na 173 tisíc korun, které za práci připadnou makléři či realitní kanceláři, kterou zastupuje.