Třetí kolo kotlíkových dotací je v plném proudu, chudším rodinám přesto chybí peníze na kotel

Příspěvek na dojíždění a přestěhování: Jak se k němu dostat?

Příspěvek na dojíždění a přestěhování: Jak se k němu dostat? Zdroj: Profimedia

.
2
Fotogalerie

Podzim bude v České republice patřit třetí a zároveň poslední vlně kotlíkových dotací. Lidé z nich mohou získat příspěvek na výměnu nevyhovujícího kotle na uhlí. Nízkopříjmové domácnosti mohou požádat i o kotlíkovou půjčku.

Od září 2022 nebudou moct české domácnosti topit v nevyhovujících kotlích na tuhá paliva první a druhé třídy s ručním přikládáními. Nesplnění povinnosti nahradit neekologický kotel za moderní variantu nebo tepelné čerpadlo může přitom lidem značně zkomplikovat život. Za porušení zákazu používání nevyhovujících kotlů totiž hrozí pokuta až 50 000 korun.

Stát výměnu starých kotlů za nová a ekologičtější zařízení podporuje už několik let dotacemi – lidé mohou žádat o příspěvek jak na krajských úřadech (kotlíkové dotace), tak na krajských pobočkách Státního fondu životního prostředí (Nová zelená úsporám). Ačkoli na tepelné čerpadlo nebo kotel na biomasu lze získat dotaci pokrývající až 80 procent nákladů, existují domácnosti, které nemají úspory na zbytek částky nebo spadají do kategorie „nízkopříjmové.“

Tip: Potýkáte se každý měsíc s výdaji na nájem či energie? Spočítejte si s naší kalkulačkou, zda byste nedosáhli na příspěvěk na bydlení 

Půjčky na nový kotel

Ministerstvo životního prostředí proto připravilo bezúročné půjčky, jež mají lidem bez peněz pomoci s financováním nového kotle. Už od jara letošního roku mohou o bezúročnou půjčku požádat lidé v Karlovarském, Moravskoslezském a Ústeckém kraji. „Na půjčky jsme připravili 740 milionů korun. K výměně starého kotle tak chceme přimět i nízkopříjmové domácnosti z ekonomicky slabších krajů. Ve dvou z nich je zároveň kvalita ovzduší dlouhodobě nevyhovující,“ sdělil už na jaře ministr životního prostředí Richard Brabec.

Půjčky poskytují obce a získat lze až 200 000 korun. Splácet půjčku je možné až 10 let, lze ji kdykoliv předčasně splatit a výše měsíční splátky je maximálně dva tisíce korun. „Věřím, že o bezúročné půjčky na výměnu kotlů zájem bude. Otázkou ovšem zůstává, zda pomohou právě lidem s nízkými příjmy. Splácet tisícovku nebo dvě měsíčně bude pro jednotlivce s příjmy do 15 000 často nereálné. S financováním nákupu nového ekologického kotle mohou mít tedy problém klidně i tisíce majitelů domů hlavně v chudších regionech,“ myslí si odborník na energie a šéfredaktor portálu Nazeleno.cz Michal Doležel.

Desítky tisíc na nový kotel

Záležet bude na obcích, zda se do pilotního programu bezúročných půjček zapojí. Podle Petra Valdmana, šéfa Státního fondu životního prostředí ČR přišlo na úvodní seminář v krajích přes 450 zástupců obcí, aby se s programem seznámili. Může se ale stát, že se některá obec do tohoto pilotního programu finanční pomoci nezapojí a lidé půjčku nezískají. Žadatelé o bezúročnou půjčku musejí rovněž splnit podmínky pro její získání, které si stanovuje obec. Například u nezaměstnaných nebo lidí v exekuci bude záležet na obci, zda jim půjčku poskytne, či nikoli.

Podle odborníků musí mít domácnosti, které se pouští do výměny kotle, připraveny až několik desítek tisíc korun. „Kotlíkové dotace jsou bezesporu vítanou finanční pomocí a motivují k výměně starého kotle za nízkoemisní. Zájemce o dotaci se ale musí připravit na to, že část výdajů zaplatí z vlastních úspor. Při pořízení nového plynového kondenzačního kotle je potřeba počítat s částkou několika desítek tisíc korun. V případě tepelných čerpadel se blížíme ke sto tisícům,“ vypočítává Luboš Vrbata ze společnosti E.ON

Češi kotlíkové dotace chtějí

Podle posledních odhadů ministerstva životního prostředí zbývá v České republice vyměnit až 300 tisíc kotlů. Přesnější čísla budou známá po další vlně povinných revizí kotlů, kdy revizní technici budou informace o stavu a třídě kotlů zapisovat do databáze. „Dosud české domácnosti požádaly o výměnu více než 70 000 kotlů, schválená podpora dosahuje výše 6,7 miliardy korun. Celkově počítáme, že se podaří za všechny tři vlny kotlíkových dotací vyměnit více než 100 000 kotlů,“ uvádí Ondřej Charvát z tiskového oddělení Ministerstva životního prostředí.

Zájem o kotlíkové dotace je ale podle úřadů vysoký. Příjem žádostí do třetí vlny dotací mají za sebou například už Olomoucký nebo Moravskoslezský kraj. „Pro třetí vlnu kotlíkových dotací má Olomoucký kraj k dispozici přibližně 171 milionů korun. K dnešnímu dni máme zaevidováno 2 417 žádostí, přičemž uvedená alokace umožní uspokojit přibližně 1 500 žadatelů. Opět tak vzniká vysoký převis žádostí, obdobně jako v prvních dvou dotačních programech,“ potvrzuje Pavel Šoltys, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast strategického rozvoje. Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák zmizela půlmiliarda připravené na kotlíkové dotace hned první den spuštění žádostí. Z této částky je možné financovat zhruba tři a půl tisíce žádostí.

V souvislosti s velkým zájmem o příspěvek na ekologické kotle přidalo ministerstvo životního prostředí další 1,5 miliardy korun, které přidá díky aktualizaci programu Nová zelená úsporám. Ministr Brabec tak slibuje, že na dotaci dosáhne každý, kdo o ni požádá.