PŘEHLEDNĚ: Vše o daňovém přiznání za rok 2021. Nezapomeňte na pondělní termín

Daňové přiznání

Daňové přiznání Zdroj: Tomeš Michael

Druhý zásadní termín pro podání daňového přiznání je tady. Pokud jej plánujete stihnout a nejste si dosud jistí, co a jak v daňovém přiznání uvádět, redakce deníku E15 nabízí výběr nejzásadnějších článků, které letos na téma daní vydala. Další aktuální daňová témata najdete v samostatné daňové rubrice.

Základní termín pro odevzdání daňového přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2021 byl 1. duben 2022. Podle daňového řádu je nutné podat daňové přiznání nejpozději do tří měsíců po uplynutí daného zdaňovacího období. Nejedná se však o poslední termín, dokdy lze daňové přiznání podat bez jakýchkoli sankcí.

Mnozí daňoví poplatníci podávají přiznání elektronicky, čímž se jim lhůta o jeden měsíc prodlouží. Čas k podání daňového přiznání online máte do pondělí 2. květnaPokud využíváte služeb daňového poradce, máte čas dokonce až do prvního července. Přehled všech termínů pro podání daní najdete v našem speciálu:

Kompletní daňový kalendář 2022 nejen pro podnikatele >>>

Daňového přiznání a možných slev na dani se bezprostředně týkají i některé letošní daňové novinky. I v roce 2022 lze uplatnit kupříkladu slevu na dítě, na invaliditu, na poplatníka, na manželku, na manžela a řadu dalších. Mezi daňové slevy patří třeba i školkovné. Za jakých podmínek můžete jaké slevy uplatnit, se dozvíte v našem velkém přehledu daňových slev:

PŘEHLED: Slevy na dani 2022 za rok 2021 >>>

OSVČ, studenti, kryptoměny

S vyplňováním daňového přiznání si často lámou hlavu zejména podnikatelé. I zde vám pomocnou ruku může podat speciál deníku E15 určený výhradně pro OSVČ. K dispozici je i speciální OSVČ online kalkulačka, s jejíž pomocí lze vypočítat čistý zisk za rok 2021. Připomeňme, že zdanění podléhají také kryptoměny

Nezapomněli jsme ani na studenty, jichž se daňové přiznání může rovněž týkat.

Opravné a dodatečné daňové přiznání a koho se naopak netýká

Dočtete se u nás i to, koho se daňové přiznání netýká. Pokud mezi zmíněnou skupinu lidí nepatříte a uděláte při vyplňování formuláře chybu, můžete podat dodatečné anebo opravné daňové přiznání.

Bezpečný formulář pro daňové přiznání ke stažení ve formátu pro MS Excel najdete rovněž na našich stránkách. Vyzkoušet ho můžete zcela zdarma.

Daňové přiznání: Formuláře ke stažení >>>

Video placeholde
Nejdůležitější daňové novinky roku 2022 • Videohub