Tipy, kam investovat. Roste obliba energetických a nemovitostních fondů

.

. Zdroj: Unsplash

.
2
Fotogalerie

Inflace v Česku nepolevuje. V září stoupla na 4,9 procenta. To je o 0,8 procenta více než v srpnu. Drží se tak dále na nejvyšší úrovni od roku 2008. Pokud k tomu přidáme reformy, které před státy a firmami stojí v souvislosti s revolucí 4.0 a klimatickou změnou, objevují se pro investory nové možnosti. Kam se vyplatí investovat?

Inflaci žene v Evropě nahoru také energetika. Vyplývá to z dat, která na konci srpna 2021 zveřejnil Statistický úřad Evropské unie (Eurostat). Cena se zvyšuje na burzách, to se následně odráží v koncové částce, kterou zaplatí spotřebitelé.

Investice do energetiky narůstají

Právě energetický sektor je možností kam investovat. Nabízí stabilní zhodnocení, přesto, nebo právě proto, že nyní zažívá velmi dynamické období. Důvodů je hned několik – podpora obnovitelných zdrojů energie napříč celou EU či důraz na energetickou efektivnost a úspory.

Investice do hmotných aktiv obecně přinášejí investorům větší jistotu a klid. Fondy zaměřené na energetiku jsou tak rozhodně zajímavé svým stabilním výnosem, který není tolik závislý na dění na trhu.

Investice směrem do energetiky nemají ani tendence klesat do záporných hodnot. Fond držící podkladová aktiva například v podobě projektů vodních, větrných či fotovoltaických elektráren má předem dané a zpravidla garantované tržby na dobu života investice.

„Pokud bude investováno do aktiv s danou výkupní cenou, tj. převážně zaměřené na zelenou energii, stabilitu výnosnosti fondu to může dále podpořit,“ potvrzuje profesionální investor a analytik portálu FXStreet.cz Ondřej Hartman.

Na druhou stranu se podle Hartmana dá očekávat, že investice do fondů zaměřených na energetiku bude běh na dlouhou trať, což odpovídá právě životnosti projektů.

Náklady lze u těchto projektů dobře předpovídat i korigovat. Výsledkem je proto dobrá stabilita ekonomického plánu projektu. Největším rizikem z pohledu těchto projektů je regulatorní – změna podmínek podpory, která se ale zpravidla týká buď jen jednoho státu, nebo jen jedné technologie. Optimální obranou je portfolio správně diverzifikovat – technologicky i regionálně.

Pro začínající i zkušené investory

Vedle celé fondů kolektivního investování, které jsou na trhu, se rozšiřuje také nabídka v oblasti fondů kvalifikovaných investorů. Novou investiční příležitostí je letos například energetický podfond CREDITAS ENERGY. Ten sází na dlouhodobou stabilní ekonomickou výkonnost energetické skupiny UCED, která je součástí investiční skupiny CREDITAS. Základem energetické divize UCED jsou distribuční sítě, bez nichž by energetika nemohla fungovat.

„Investice směřují do distribučních soustav a z pohledu fondu tak jde o nové příležitosti pro další rozvoj energetické infrastruktury současných distribučních území,“ upřesňuje Richard Holešinský, předseda dozorčí rady fondu.

Investice míří také do logistických, rezidenčních i komerčních realit

Investoři ale sledují i aktuální dění na nemovitostním trhu. Na zmiňované zvyšující se inflaci se totiž podepsaly i narůstající ceny za bydlení. Oproti srpnu 2020 stouplo nájemné o 2,5 procenta. Vodné a stočné je pak vyšší o 5,5 procenta. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Za příležitost tak investoři pokládají nemovitostní fondy. Ty představují zajímavou alternativu k těm klasickým, které spravují finanční aktiva. Současná doba ukazuje na jejich relativně vysokou odolnost proti možným výkyvům trhu a vyšší míru jistoty dlouhodobého výnosu.

Výhodou je, že fondové peníze mohou být zhodnocovány i v případě, že ostatní trhy jsou v recesi. Zhodnocení v době pandemie bylo závislé zejména na typu aktiv, které v daném fondu převažovaly. U většiny retailových fondů bylo relativně kvalitní. Hodnota většiny typů nemovitostí v době pandemie rostla, a pokud růst fondu neomezila absence vybíraného nájemného nebo ukončení některé nájemní smlouvy, pak mohli být podílníci s výsledky spokojení.

Možností, kam investovat v této oblasti, je třeba CREDITAS Nemovitostní I, podfond SICAV. Jedná se o speciální fond nemovitostí, který investuje na realitním trhu. Cílí primárně na funkční nemovitosti, které jsou schopné generovat okamžitý hotovostní tok. Jde především o nemovitosti komerčního typu, jako jsou administrativní budovy, obchodní a multifunkční centra, skladové a logistické parky a průmyslové objekty.