Češi loni kvůli stočeným tachometrům přišli o devět miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

„Zloději aut ročně v Česku napáchají škody za 2,3 miliardy korun,“ říká Petra Štumpfová ze společnosti Cebia. Přetáčením tachometrů vzniknou škody třikrát větší – podle zjištění Cebia asi 6,6 miliardy.
2
Fotogalerie

Češi loni kvůli stočeným tachometrům zaplatili při pořízení ojetého vozu navíc zhruba devět miliard korun. O rok dříve to bylo přibližně o miliardu více. Podíl ojetin s podvodně upraveným počítadlem kilometrů klesl z 36 na 33 procent. Oznámila to dnes Asociace obchodu ojetými automobily (AOOA).

V Česku se loni prodalo 760 000 ojetin. Počet prodaných vozů s přetočeným tachometrem podle asociace meziročně klesl o 24 000 na 250 800 aut. Tachometry vozidel byly průměrně stočeny o 99 000 km. Průměrné navýšení ceny ojetiny v důsledku snížení počtu ujetých km představovalo 36 000 korun.

V roce 2016 činila průměrná cena ojetého vozu 190 900 korun, v roce 2019 to bylo 223 900 korun. Podle ředitele asociace Jiřího Grunda to dokazuje, že Češi preferují kvalitnější a novější auta.

"Lidé začínají chápat, že při koupi ojetého auta je bezpečnější využít služeb odborníka, ať už značkového autobazaru či renomovaného dealerství. Stejně tak vzrůstá zájem o prověřování servisní historie. Největším rizikem stále zůstává dovoz ze zahraničí, kde lze data o servisní historii často úspěšně zamlčet," dodal Grund.

Situace kolem přetáčení ve středoevropském regionu se podle generální ředitelky AAA Auto Karolíny Topolové pomalu zlepšuje. Na Slovensku, v Polsku i v ČR byla přijata legislativní opatření, která manipulaci se stavem tachometru staví mimo zákon. Problémem ale zůstává mezinárodní charakter této kriminality.

"Dokud nebudou exportní státy jako jsou například Německo, Španělsko, Itálie či Francie úzce spolupracovat se zeměmi, kam se ojetiny dovážejí, bude stáčení pro podvodné prodejce stále výhodným byznysem," uvedla.

Asociace doporučuje před koupí pečlivou prohlídku servisní historie vozu. Užitečná může být třeba služba www.zkontrolujsiauto.cz. Po zadání VIN kódu se kupující dozví vše o servisní historii vozu, o provedených opravách, jejich ceně, včetně nájezdu km v časové ose. Služba využívá data z likvidace pojistných událostí či z pravidelných servisních prohlídek.