Strhli vám z karty peníze neoprávněně? Požádejte banku o chargeback

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: profimedia.cz

Online platba
Kreditní karty
platební karta
Online nakupování
Online půjčky, ilustrační foto
9
Fotogalerie

Zrušená členství či nedodané zboží zaplacené kartou a obchodník, který dělá mrtvého brouka. To jsou typické případy, kdy se lidé obrací na banky a chtějí své peníze zpět.

Ptáte se, co je to chargeback? Chargeback je požadavek na vrácení platby, která byla uskutečněna platební kartou. Je vyvolán majitelem karty, který rozporuje oprávněnost transakce. Obvyklé příčiny, které vedou ke vzniku chargebacku, lze zařadit do tří kategorií:

  • Technické záležitosti (duplicita platby, technické problémy při platbě),
  • reklamace zákazníka (zboží či služba nebyla dodána, opožděná dodávka, zákazník obdržel jiné zboží než bylo objednáno, chybná expedice),
  • zneužití platební karty (tzv. fraudová transakce).

Jelikož požadavek na vrácení platby směřuje typicky k bankovním domům, zeptali jsme se, zda zákazníci tuto službu využívají. Banka má povinnost vracet peníze za transakce, které nebyly schválené držitelem karty či které nebyly správně provedeny. Tuto povinnost bankám ukládá zákon o platebním styku.

„Banka má povinnost vrátit prostředky držiteli karty nejpozději první pracovní den následující po dni, kdy držitel karty podal příslušnou reklamaci. Souběžně banka zahajuje šetření obdržené reklamace a o jejím závěru musí informovat klienta nejpozději 35. pracovní den po podání reklamace,“ vysvětluje Jakub Švestka, tiskový mluvčí Moneta Money Bank.

Z Air Bank jsme se dozvěděli, že ročně řeší několik stovek případů, kdy se na Air Bank obracejí klienti, kterým nepřišlo zaplacené zboží nebo jim přišel padělek či poškozený výrobek, a obchodník jim peníze nechce vrátit.

Řešili jsme i případy neoprávněně stržených plateb. Například za údajné využití minibaru v hotelu nebo stržení měsíčního poplatku za již ukončené členství v klubu. V naprosté většině případů jsme klientům dokázali pomoct a prostřednictvím chargebacku jsme od obchodníka získali peníze zpět,“ dodává tisková mluvčí Air Bank Jana Karasová.

Nejdřív to zkuste podobrém

Unisono, tedy bez ohledu na banku platí, že pro úspěšné navrácení platby je důležité, aby měl klient k dispozici potvrzení, která dokládají pochybění obchodníka, například e-mail ve kterém obchodník přislíbil dodat zaplacené zboží, které pak ale nedodal.

U padělků nebo poškozeného zboží je dobré poskytnout detailní popis toho, jaký výrobek si klient objednal, a pro porovnání doložit fotografii, jak vypadlo skutečně dodané zboží. U opakovaných plateb, kterými jsou například poplatky za členství, by měl klient poskytnout doklad o tom, že toto členství skutečně ukončil.

V první řadě by měl ale klient oslovit přímo obchodníka a pokusit se s ním domluvit. Často totiž může jít jen o nějakou chybu, než o úmysl poškodit klienta. Navíc doklad o tom, že se klient pokusil už situaci řešit s obchodníkem, může banka po klientovi vyžadovat.

Z České spořitelny máme informaci, že loni řešili 14 000 požadavků na chargeback. Většina reklamací se týkala faktu, že zboží či služby nebyly dodány, případně byly dodány pozdě nebo se jednalo o padělky originálních značek.

Snažíme se k tomuto typu reklamací přistupovat individuálně a daří se nám uspokojivě vyřešit více než 90 procent těchto reklamací. Naším klientům skrze tzv. službu chargeback v loňském roce vrátili platby v objemu vice než 170 milionů korun,“ sdělil Filip Hrubý, tiskový mluvčí České spořitelny.

Pouze jednotky stovek případů ročně řeší ve Sberbank, uvedla tisková mluvčí Radka Černá: „V případě, že klientovi nebylo dodáno zboží nebo služba, je třeba, aby uběhlo 30 dnů od platby a klient nám doložil, že s obchodníkem komunikoval, například ho vyzýval k dodání uhrazeného zboží. Vše však řešíme s klientem detailně na základě jeho žádosti, kdy mu poradíme, co je třeba doložit a upřesnit před tím, než vstoupíme do jednání s obchodníkem.“

Řádově více je to v Equa bank, tam to loni bylo pět tisíc případů. Ne příliš konkrétní byla Raiffeisen bank, ta nám odpověděla pouze tolik, že chargeback klienti požadují u zhruba setiny karetních transakcí.

Od Raiffeisenbank dále víme, že typicky řeší případy, kdy transakce probíhají v režimu bez 3D autorizace, kdy je klient v minulosti již odsouhlasil, například nezrušil členství, nečetl podmínky, apod.

Velké množství reklamací představují transakce typu Card On File (klient si platební kartu u obchodního místa sám registruje, čerpá členské výhody, rychlejší způsob úhrady apod. - Alza, Seznam, ...) či různé předplacené služby (licence programů, seznamky, ...) doúčtování autopůjčoven, hotelů, kde klient platební kartu pro tyto účely předkládá,“ dodala Petra Kopecká, tisková mluvčí Raiffeisenbank.

Chargeback řeště bez zbytečného odkladu

Klient má ze zákona právo zaslat žádost o zahájení reklamačního řízení na transakci až 13 měsíců starou od data zaúčtování na jeho účet.

Přesněji: zákon říká, že klient může neoprávněnou transakci reklamovat až 13 měsíců zpětně od data provedení transakce, ale musí to bance nahlásit neprodleně poté, kdy se o této transakci dozví. Zákon však neřeší, že samotné banky mohou reklamovat transakce přes chargeback jen 120 dní zpětně. Po této tříměsíční lhůtě se pak tedy žádosti o chargeback posuzují individuálně, případně banka může uplatnit i spoluúčast.

Sečteno a podrženo, pokud se vám stane něco podobného, nic není ztraceno. Kontaktujte svou banku, transakci reklamujte a žádejte chargeback.