Jak se stát nevědomým dlužníkem? Není to tak těžké

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Peníze, koruny
2
Fotogalerie

Jaká je jediná cesta k tomu, abychom si byli jisti, že nic nedlužíme? Alespoň jednou za rok si to ověřit v registrech dlužníků. Stačí totiž jen malinko, nějaký nepatrný zapomenutý poplatek, a jsme krůček od problému. Může totiž nastat i taková situace, že někdo zneužije vaše doklady. A to už může být hodně velký problém.

Existuje hned několik situací, kdy se můžete nevědomky dostat do dluhů. První z nich je, když se rozejdeme se zadluženým manželem nebo manželkou, dále dluhy můžeme zdědit, do dluhů vás může dostat vaše dítě, které u vás má trvalý pobyt.

Možná by vás nenapadlo, že zadlužit se můžete díky tomu, že si zařídíte nový účet a ten starý zapomenete zrušit. Banka na tom starém stále strhává poplatky, ale vy tam neposíláte žádné peníze. Dále bychom mohli jmenovat výpověď smlouvy s pojišťovnou, které jste zapomněli doplatit dlužné pojistné, zapomenutá pokuta, ručení za dávnou půjčku kamarádovi, nezadání trvalého příkazu při změně banky, změna trvalého bydliště, kvůli které vás nezastihla informace o dluhu, ukradené či zfalšované doklady, na které si někdo půjčil.

Ověření dluhu ale není tak jednoduché

Díky tomu, že v naší republice nemáme jen jeden registr, ze kterého by bylo vše jasné, musíte jich zkontrolovat více. První z nich je například Solus. Jeho členy najdeme mezi operátory, českými bankami a využívá ho energetický gigant E.ON. Pokud dlužíte někomu ze jmenovaných, určitě se v registru objevíte. Zjištění vašeho stavu sice není zadarmo, ale mít v těchto věcech pořádek se vyplatí.

Dále pak Bankovní registr klientských informací (BRKI) – ten využívají hlavně banky, které ověřují bonitu svých klientů. Potom je to Nebankovní registr klientských informací (NRKI) – ten je pro leasingové a úvěrové společnosti.

Kde odhalíte své dluhy zadarmo a hned?

U zdravotní pojišťovny, správy sociálního zabezpečení a na dopravním podniku vám řeknou přímo na místě, jestli jste dlužníky. „Nic nezkazíte ani tím, když se zastavíte na okresním soudu v místě svého trvalého bydliště a požádáte o výpis všech občanskoprávních řízení vedených na vaši osobu,“ radí Home Credit.