6 tipů, jak ušetřit na zábavě

Pěší turistika

Pěší turistika Zdroj: Profimedia.cz

Pěší túru si můžete zpříjemnit řadou užitečných pomocníků, které nejlevněji pořídíte v e-shopu Sportnanetu.cz
2
Fotogalerie

Kdo by chtěl sedět neustále doma na gauči? Alespoň o víkendu si chceme užít nějaké zábavy. Ale jak to udělat, aby to tolik "nelezlo" do peněz? Věřte tomu, že se to dá.

Zde je pár tipů.

Výlety po okolí

Ne nadarmo se říká, že naše republika je krásná. Pokud ještě dovolí počasí, vyrazte na výlety po okolí. Jestliže máte rádi vzrušení, můžete si procházky po okolí zpestřit geocachingem. V případě, že nemáte nic zajímavého úplně v dosahu, popojeďte pár kilometrů třeba vlakem. Lze využít různých slevových jízdenek, ať už skupinových nebo víkendových.

Prohlédnout si můžete zajímavá města, navštívit muzeum nebo galerii – zde nebývají tak vysoké vstupy. Vyšplhejte na kopec, kde je zřícenina hradu – je dost možné, že zde nebudete platit vůbec nic. Dobré je sledovat, zda některé město ve vašem okolí nepořádá nějakou akci či festival. Zajímavé akce jako třeba přednášky, pořádají i městské knihovny.

Jídlo na výletě

Určitě míváte podobné myšlenky: „Jsem na výletě, tak proč bychom šetřili na jídle. Trochu si dopřejeme.“ Jenže když se na konci dne podíváte do svých peněženek, zjistíte, že nejvíce peněz jste utratili za jídlo. A zrovna toto je položka, za kterou se dá výrazně ušetřit. Je jasné, že si nebudete odpírat třeba zmrzlinu. Zkuste si ale na výlet nachystat svačinu. Hlad zaženete stejně, ale vaše peněženka bude mít radost.

Pokud chcete úplnou změnu, ve větších městech můžete využít veřejných grilů v parcích. Najdete je v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Olomouci nebo v Hradci Králové. Je tady ovšem riziko, že gril už bude obsazený. Někde je možné si místo rezervovat.

Sport

V případě, že jste sportovně zaměření, vybírejte si sporty, na které nepotřebujete přemrštěně drahou výbavu. Například na běh nebo turistiku potřebujete více méně jen kvalitní obuv. Mezi levnější sporty patří i jízda na kole nebo plavání.

Pojízdné knihovny

Kdo z nás je knihomol, jistě ví, že není reálné si knihy jen kupovat. Proto logicky využijeme služeb knihovny. Pokud už nám třeba místní knihovna nestačí, můžeme navštívit pojízdné knihovny. Je ale pravda, že je najdeme opět spíše ve větších městech. Co se ale rozmáhá i v menších městech, jsou „čtecí budky“. Jednoduše řečeno skříňka, kam můžete uložit knihu, kterou už nechcete a za to si půjčit jinou.

Slevové portály

Když plánujete třeba dovolenou nebo jen víkendový pobyt, pobrouzdejte po různých slevových portálech. Je možné, že narazíte na pobyt ve vašem vysněném místě, který bude se slevou. Ta může být třeba u wellness pobytů i 50 procent. Tyto weby ale nabízejí slevy i na spoustu dalšího – třeba do restaurací, na různé vstupy, atd. Využít můžete i last minute zájezdů.

Rodinné vstupy

Rodinné vstupné je sice fajn věc, dávejte si ale pozor na to, aby se vám vždy vyplatilo. Neberte jej automaticky. Ne vždy totiž vyjde nejlevněji. Pokud s sebou například máte roční a čtyřleté dítě, zaplatili byste za rodinné vstupné více, než za vstupenky zvlášť. A to z toho důvodu, že děti do tří let (někdy dokonce ale i do šesti let) mají často vstup zdarma. Proto dobře počítejte.