Peníze plodí nedůvěru a nedůvěra ničí vztahy, tvrdí průzkum

Peníze

Peníze Zdroj: Shutterstock

rozvody, vztahy, konflikty
Jediným řešením, jak po rozvodu rodičů zůstat v domě, byla hypotéka
..
Rodina. Nepříliš dobrého otce si zahrál skvělý Stephen Dorff, jeho dceru Elle Fanningová
Bohatství, ilustrační foto
8
Fotogalerie

Češi příliš nevěří ve schopnost svých partnerů hospodařit s penězi. Raději žijí každý za svoje, pětina snoubenců uzavírá předmanželskou majetkovou smlouvu.

Češi podezřívají jeden druhého ze zbytečného hýření. Ženy i muži se shodně domnívají, že jejich drahé polovičky za zbytečnosti utratí dvakrát více než oni sami, vyplynulo z průzkumu Poštovní spořitelny. Ženy svým partnerům nejčastěji vyčítají zbytečné výdaje za cigarety, opačným směrem jdou výčitky za přílišné výdaje za oblečení.

Nedůvěra lidí v to, jak jejich partneři hospodaří, se neodráží jen v kritice zbytečných výdajů. O tom, že lidé mají pochyby o schopnostech svých partnerů hospodařit s penězi, vypovídá i jejich značná neochota půjčit své drahé polovičce peníze. Každý pátý muž by své partnerce vůbec nepůjčil, stejnou neochotu vyjádřilo dokonce téměř 28 procent žen.

Ochota lidí půjčovat svým partnerům se výrazně mění s věkem. Zatímco lidé mladší 29 let by partnerovu žádost o dočasnou finanční výpomoc odmítli jen v 17 procentech případů, stejné prosbě by nevyhověla třetina respondentů starších 60 let.

Moje a tvoje

Čím dál častěji se projevuje zvyšující se nejistota ve vztazích, což snižuje vzájemnou důvěru partnerů vůči sobě navzájem. Platí to jak pro vztahovou rovinu („není jistota, že spolu zůstaneme“), tak i v oblasti financí („nemůžu ti věřit, že neohrozíš naše zdroje"). Dělení na „moje“ a „tvoje“ se v takových podmínkách zdá být bezpečnější variantou, než „naše“.

To se projevuje i v nárůstu předmanželských smluv. Zatím co dříve byl žadatel o tuto smlouvu považován za nedůvěřivého exota, dnes ji uzavírá pětina snoubenců.