Rozdíl na poplatcích za běžný účet může být až 2000 korun ročně

bezkontaktní platba mobilem s app od Komerční banky

bezkontaktní platba mobilem s app od Komerční banky Zdroj: KB

Profil Daddy
Profil Young single
3
Fotogalerie

U bank můžete mít běžný účet zcela zdarma, ale můžete si za něj i řádně zaplatit. Mezi nejdražší a nejvýhodnější nabídkou běžného účtu je rozdíl skoro dva tisíce korun ročně! Jde ale natrefit i na takovou banku, která vám pár stovek na účet přihodí. A to v podobě úroků. Žebříček běžných účtů podle ročních nákladů sestavila výzkumná agentura MindBridge Consulting.

Téměř každá banka vám v dnešní době nabídne bezplatný běžný účet v nějaké podobě. U mnoha bank je však zdarma jen vedení účtu, ale za jeho využívání dál platíte. „Rozdíl mezi jednotlivými běžnými účty byl znatelný. Není výjimkou, když si banka na poplatcích vezme víc než tisíc korun ročně. Oproti tomu příjemným zjištěním bylo, že na trhu je ve srovnání s rokem 2014 více bank, které nemají žádné poplatky, nebo navíc běžný účet příjemně úročí, a klient tak od banky může dostat navíc i několik stovek korun za rok,“ říká Ladislav Klika, ředitel MindBridge Consulting.

Realizace výzkumu proběhla na základě porovnání ročních nákladů na provoz běžného účtu u dvou zákaznických profilů. Prvním z nich byl „Daddy“ s vyšším příjmem a tím i větší bankovní aktivitou. Druhý „Young Single“ s nižšími příjmy a o něco menší bankovní aktivitou. Vždy byl vybrán nejvýhodnější a nejdražší běžný účet.

Zohledněny byly i balíčky služeb. „Banky si nejčastěji účtovaly poplatky za vydání platební karty, výběry z bankomatů a platební příkazy. Z pohledu klienta dopadla v obou testovaných profilech nejlépe Air Bank, a to díky úrokům na běžném účtu a absenci většiny poplatků, dále pak UniCredit Bank nebo Fio, kde jsou roční náklady u obou profilů nulové nebo v zisku pro klienta v řádu korun,“ uvádí k výsledkům výzkumu Ladislav Klika.

Srovnání na praktických příkladech:

Profil Daddy

Jde o muže ve věku 40 let, je ženatý a má dvě děti. Internetové bankovnictví využívá spolu se dvěma bezkontaktními platebními kartami (jednu kartu věnuje svému disponentovi). Na běžný účet mu měsíčně přijde 45 tisíc, průměrný zůstatek je 130 tisíc a platby kartou okolo 7 500 korun. Měsíčně má tři příchozí a osm odchozích plateb, jednou zaplatí kartou na internetu, jedenáctkrát v obchodě. Z bankomatu vybere měsíčně asi třikrát a pokaždé nejméně 1500 korun.

Pro tento profil je nej bankou Air Bank, na druhém místě se umístila UniCredit Bank a hned v závěsu za ní Fio banka. Naopak účet s největšími poplatky vám nabídne Komerční banka, Česká spořitelna, Moneta Money Bank a ČSOB. Za využívání běžných účtů těchto bank ročně zaplatíte více než tisíc korun.

Profil Young Single

Do tohoto profilu patříte, pokud jste svobodný a bezdětný muž. Využíváte internetové a mobilní bankovnictví a bezkontaktní platební kartu. Na běžný účet vám měsíčně přijde 20 tisíc korun, zůstatek je okolo 80 tisíc, platební kartou měsíčně zaplatíte 4 tisíce korun. Dále máte měsíčně dvě příchozí a pět odchozích plateb, dvakrát zaplatíte kartou na internetu a devětkrát v obchodě. Z bankomatu vyberete třikrát do měsíce minimálně 1500 korun.

I pro tento profil je nejvhodnější bankou Air Bank. Stříbro dostala Equa bank a UniCredit Bank. Nulové náklady má i účet u mBank, Raiffeisenbank a Fio banky. U tohoto profilu zaplatíte více než tisíc korun ročně jen u České spořitelny. Ostatní banky jsou pod touto hranicí.

„Srovnání ročních nákladů na běžné účty provedla agentura MindBridge Consulting také v listopadu 2014. Oproti situaci před téměř třemi lety je patrné, že si klienti většiny bank co do ročních nákladů na účet polepšili. Nejviditelnější zlepšení je pak u klientů s vyšším příjmem a bankovní aktivitou,“ uvedla agentura.

Aktuální porovnání jednotlivých bank najdete v galerii.

O průzkumu

Do srovnání běžných účtů pro profil Daddy nebyly zařazeny Equa bank (nenabízí druhou, disponentskou platební kartu) a Sberbank (nenabízí bezkontaktní platební karty, při nabídce kontaktní karty by roční náklady byly 277 korun). Banka mBank do srovnání zařazena byla, od druhého roku je platební karta disponenta zpoplatněna 100 korunami za rok, ve výpočtu prvního roku tento poplatek nefiguruje.

Do srovnání pro profil Young Single nebyla zařazena Sberbank (nenabízí bezkontaktní platební karty, při nabídce kontaktní karty by roční náklady byly 557 korun).

Pokud by klient Young Single byl student, po předložení potvrzení o studiu by náklady u Komerční banky byly o 468 korun za rok nižší.