Auto zničené výmoly v silnici: Existuje šance na náhradu?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Michael Tomeš

Dálniční provoz na D7
Dieselová auta
3
Fotogalerie

Počasí samozřejmě nikdo neovlivní. Po zimě, ve které se střídají teploty, se musí počítat s tím, že vozovky budou poškozené. Máte nějakou šanci na kompenzaci za opravu poničeného auta? Po kom ji požadovat?

Větší šanci získat náhradu za opravu poničeného auta v důsledku děr na silnici máte v případě, že špatný úsek komunikace nebyl označen. Ani tak ale není jistota, že nějaké peníze dostanete. Důležité je mít důkazy. Vše řádně nafoťte. Včetně díry v silnici. Ideální je mít i svědky. Policie ČR nám potvrdila, že ji můžete k takovéto nehodě přivolat. Její výjezd nebude zpoplatněn.

Platit by měl správce komunikace

Pokud si platíte havarijní pojištění, máte šanci dostat nějaké peníze na opravu auta. Pokud ne, náhradu škody je možné požadovat po správci komunikace.

„Je-li výkon správy pozemní komunikace zajišťován prostřednictvím správce, nahradit škodu je povinen namísto vlastníka pozemní komunikace správce. Vlastník pozemní komunikace v takovém případě ručí za splnění povinnosti k náhradě škody. Dálnice a silnice I. třídy vlastní stát (správcem je Ředitelství silnic a dálnic ČR), silnice II. a III. třídy vlastní kraj, na jehož území se silnice II. a III. třídy nacházejí, místní komunikace vlastní obce, na jejichž území se nacházejí, a účelové komunikace vlastní fyzická či právnická osoba,“ vysvětluje František Jemelka z Ministerstva dopravy ČR.

Jestliže k nehodě přivoláte policii, měla by sepsat protokol a o místě informovat správu silnic. Ta by měla závadu odstranit, je ale pravděpodobnější, že ji jen označí. I v případě, že policie sepsala protokol, sami si vše vyfoťte, pořiďte video.

Ze správce komunikace nedostanete ani korunu, pokud prokáže, že díra v silnici vznikla chvíli před vaší nehodou. Nebylo tak  jeho silách ji odstranit.

Ani v případě havarijka nemáte vyhráno

Spousta řidičů si myslí, že škody způsobené děrami v silnici jim pokryje povinné ručení. Není tomu tak. Toto pojištění řeší pouze střet s dalšími účastníky provozu.

Pokud chcete mít auto pojištěné i pro případ zničení výmolem ve vozovce, musíte mít sjednané havarijní pojištění. Pojišťovna ale nemusí platit v každém případě. Jestliže se prokáže, že nerovnosti na silnici byly řádně označené značkou, a vy jste přesto nepřizpůsobili styl jízdy, můžete se s kompenzací buď úplně rozloučit, nebo vám může být snížena.

Myslete na to, že je prakticky vždy lepší i k těmto nehodám volat policii. Máte tak pro pojišťovnu důkazní materiály. Policii je nutné volat v případech, kdy škoda přesáhne 100 tisíc nebo dojde ke zranění.

Pojištění proti výmolům

„Z našich dat plyne, že průměrně taková ´srážka se silnicí´ přijde až na 40 tisíc korun. S tím, jak rostou ceny servisních prací a přibývá čidel, senzorů a elektronických pomocníků v autech, očekáváme, že výše škody dále poroste,“ říká Jan Marek, tiskový mluvčí Generali Česká pojišťovny.

Kooperativa má pak pojištění přímo pro tuto věc, ovšem s přísným limitem. „Pojištění Výmol je novinka, kterou jsme se vloni rozhodli nabídnout řidičům, kteří si vozidlo poškodí vjetím do neoznačeném výmolu na vozovce. Při tom se většinou poškodí pneumatika a disk, tomu také odpovídá limit plnění 10 000 korun, který jsme u tohoto pojištění stanovili. Klient nám jen musí poskytnout podrobnou fotodokumentaci výmolu a poškození vozu s celkovou dispozicí místa, kde k poškození došlo. Policii volat nemusí,“ uvádí tiskový mluvčí Kooperativy, Milan Káňa.